Onsdag 22 Sep
Stockholm

En halv miljon Mac-datorer drabbade av supervirus

Genom att säkerhetprogramet slås ut riskerar datorn att hackas.
1 av 3
Genom att säkerhetprogramet slås ut riskerar datorn att hackas. Foto: Sean Kilpatrick/AP/Scanpix
En halv miljon Mac-datorer kan vara smittade av viruset.
2 av 3
En halv miljon Mac-datorer kan vara smittade av viruset. Foto: Scanpix
Apple har släppt en säkerhetsuppdatering, som dock inte är till någon nytta för de datorer som smittats.
3 av 3
Apple har släppt en säkerhetsuppdatering, som dock inte är till någon nytta för de datorer som smittats. Foto: Pat Roque/Scanpix

Enligt ett ryskt antivirus-företag är en halv miljon Mac-datorer smittade av trojaner som riskerar att helt slå ut datorns säkerhetsprogram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här är datorvirus

Datorvirus eller datavirus är små datorprogram som sprider sig genom att lägga en kopia av sig själva inuti andra program, värdprogram, på sådant sätt att koden körs då värdprogrammet körs.

Då ett infekterat värdprogram körs kan dess virus spridas ytterligare och även utföra annat som viruset har konstruerats för att göra. I dagligt tal kallar man ofta alla typer av skadlig programkod för virus.

För att de egentliga virusen skall kunna spridas krävs dels att infekterade program kopieras till andra datorer, dels att programmen körs med tillräckliga rättigheter för att kunna infektera andra program.

De egentliga virusen är numera ovanliga och deras roll har övertagits dels av makrovirus, som bifogar sin kod till olika typers dokument i form av så kallade makron, dels av trojanska hästar, där den skadliga koden är inarbetad i, inte bara bifogad, ett annat program, om inte hela programmet skrivet för ändamålet.

Företaget Dr Web menar att datorer som installerats med det farliga programmet potentiellt kan kapas. Apple ska ha släppt en säkerhetsuppdatering, men de som inte hunnit installera denna riskeras att utsättas för viruset.

Trojanen upptäcktes förra året då den förklädde sig till en Flash Player uppdatering, som vid hämtning inaktiverar stora delar av datorns säkerhetsprogram. Senare versioner av viruset kan därefter installeras från falska webbplatser, utan användarens tillåtelse.

– Genom att införa den skadliga koden kan brottslingar potentiellt styra hela datorn, säger företagets vd Boris Sharov till BBC.

Största antalet smittade datorer ska finnas i USA, Kanada, Australien och Storbritannien vilket tyder på att viruset främst riktar sig till engelsktalande användare.

Här kan du kolla om du är drabbad: http://www.f-secure.com/v-descs/trojan-downloader_osx_flashback_i.shtml

Kommentera
Kopiera länk
Dela