Tisdag 21 Sep
Stockholm

Trycket ökar mot Iran - USA sänder fler trupper

Krigsskeppet USS Enterprise  ska patrullera oljerika områden.
1 av 6
Krigsskeppet USS Enterprise ska patrullera oljerika områden. Foto: Scott Pittman/Scanpix
Fereidoun Abbasi Davani, Irans vice president och högts ansvarig för landets kärnkraftsprogram.
2 av 6
Fereidoun Abbasi Davani, Irans vice president och högts ansvarig för landets kärnkraftsprogram. Foto: Ronald Zak/Scanpix
Satellitbild från en Iransk kärnkraftsanläggning.
3 av 6
Satellitbild från en Iransk kärnkraftsanläggning. Foto: Scanpix
USS Enterprise utanför Atens hamn 29 mars.
4 av 6
USS Enterprise utanför Atens hamn 29 mars. Foto: Petrus Giannakouris/Scanpix
Mahmoud Ahmadinejad, Irans president.
5 av 6
Mahmoud Ahmadinejad, Irans president. Foto: Hasan Sarbakhshian/Scanpix
Många länder är djupt oroade över Irans kärnkraftsprogram, däribland USA och Tyskland.
6 av 6
Många länder är djupt oroade över Irans kärnkraftsprogram, däribland USA och Tyskland. Foto: Michel Euler/Scanpix

Pressen på den iranska regimen att visa sitt egentliga syfte med kärnkraftsprogrammet ökar. Nu väljer USA att skicka ytterligare ett krigsskepp till persiska viken.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
IAEA

Internationella atomenergiorganet är ett organ inom Förenta Nationerna, bildat 1957. Dess huvudkontor ligger i Wien. IAEA har te huvuduppgifter; Säkerhet, vetenskap och teknologi.

IRAN. Hangarfaryget USS Enterprise, som lämnade Atens hamn 29 mars, kommer tillsammans med fartyget Abraham Lincoln stärka USA:s militära närvaro i persiska viken. Enligt nyhetsbyrån AP är detta en följd av Irans kärnkraftsprogram, som bemötts med stor skepsis från omvärlden.

Bevakar Irans olja

Amy Derrick-Frost, befälhavare på USS Enterprise, säger dock i ett offentligt uttalande att fartygets närvaro enbart ska övervaka USA:s operationer i Afghanistan och vara ett skydd mot somaliska pirater. Enligt Derrick-Frost är fartygets placering baserad inte baserad på några konkreta hot.

Men tillsammans med många andra länder är USA starkt kritiska till Irans kärnkraftsprogram, som de menar inte enbart har fredliga avsikter. De båda hangarfartygen bevakar i dagsläget oljerika delar av persiska viken som Iran hotat stänga av om inte sanktionerna mot landet upphör.

Iran öppnar för samtal

Enligt CNN kommer Iran i en konferens möta det internationella atomenergiorganet, IAEA, den 14 april. Parterna möts i Istanbul, där representanter från USA, Ryssland, Storbritannien, Tyskland, Kina och Frankrike ingår i delegationen.

Michael Mann, talesman för IAEA, menar att mötet är en framgång.

– Vi är väldigt nöjda med att dessa samtal, som kommer att röra den internationella oron kring det iranska kärnkraftsprogrammet, återupptas efter ett års tid.

Kommentera
Kopiera länk
Dela