Lördag 25 Sep
Stockholm

Etiopiensvenskarna inifrån fängelset: "Ni behöver inte oroa er för oss"

I brev till sina anhöriga säger  de att de mår bra.
1 av 2
I brev till sina anhöriga säger de att de mår bra. Foto: SCANPIX
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien.
2 av 2
De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fälldes för terrorbrott och att olagligt ha tagit sig in i Etiopien. Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

I fragment av brev till sina familjer skriver Martin Schibbye och Johan Persson att ännu är vid gott mod.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Det här har hänt

Den 30 juni 2011 greps Johan Persson och Martin Schibbye av etiopisk militär. De misstänktes då för illegal inresa i Ogadenprovinsen samt understödjande av terrorism. De hade färdats med den förbjudna Ogadens nationella befrielsefront, ONLF-gerillan och misstänktes därför att ha samröre med terroristgruppen. Men Persson och Schibbye var där för att granska Lundin Petroleum.

Den 6 september åtalades Schibbye och Persson. Den 18 oktober inleddes rättegången. Den 27 december föll domen - elva års fängelse.

Persson och Schibbye valde att inte överklaga utan att i stället be om nåd och förlåtelse. Benådningsprocesser har tidigare tagit drygt två år i Etiopien.

Enligt etiopisk tradition brukar dömda fångar friges i samband med helgdagar. Nästa tillfälle är den etiopiska påsken som infaller den 27 april.

ETIOPIEN. De fängslade svenska journalisternas post har flera gånger gått genom den etiopiska censuren, men på fredagen publicerar Aftonbladet delar av brev till deras familjer där de berättar om fångenskapen.

Martin Schibbye och Johan Persson berättar att de känner sig vid gott mod, och försöker hålla sig i form i fängelset.

– Vi försöker göra som Jan Guillou skriver om sin tid i fängelse; att träna, att bevara värdigheten och hålla huvudet högt, att hålla hygienen och att bara sova på nätterna, skriver de i brevet.

"Att vara här förändrar en"

Journalisterna skriver också att de får ordentlig mat och känner sig starka:

– Ni behöver inte oroa er för oss. Vi känner oss starka och försöker att göra det bästa av dagarna. Att vara här förändrar en, men inte nödvändigtvis till det sämre.

De avslutar brevet med en hälsning till sina anhöriga att vara starka.

– Varje dag är en dag närmare friheten. Mod och tålamod! Mod är lika med tålamod.

Kommentera
Kopiera länk
Dela