Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Den tredje rättegångsdagen - enligt medierna

På onsdagen hölls den tredje rättegångsdagen mot terroristen Anders Behring Breivik i Oslo tingsrätt. Här är ett urval av reaktionerna i media.

Breivik har inte visat några tecken på ånger sedan den hemska sommardagen förra året.

Breivik har inte visat några tecken på ånger sedan den hemska sommardagen förra året.

Många berörs negativt av massmördarens brist på empati.

Anders Behring Breivik har fem dagar på sig att föra sin talan.

Domaren Wenche Elizabeth Arntzen har kritiserats för att ge terroristen för stort utrymme i rättssalen.

Aftenpostens politiske redaktör Harald Stanghelle menar att det är viktigt att bevisa att Breivik är ensam. Det undergräver hans trovärdighet, enligt Stanghelle.

"Åklagarna har en ganska effektiv taktik. De försöker riva ner Breiviks bild i manifestet av den storslagna och grandiosa organisationen och att han på ett sätt är en del av något som är större än han själv. Det har åklagarna reducerat till något vardagligt, någon som är ensam. En som genomför en förfärlig terroraktion, men som gör det på egen hand, säger Harald Stanghelle, som sitter med och följer förhandlingarna", säger han till DN.

EXPO:s Alex Bengtsson menar att Brevik inspirerats av folkmordet i Srebrenica i en krönikaNyheter24.

"Efter dagens rättegångsförhandlingar hoppas jag att fler experter och debattörer också tar med just det faktum att vi i Europa så sent som på 1990-talet hade ett folkmord och att den terrormisstänkte Anders Behring Breivik fann inspiration i detta hänsynslösa mördande där över 8 000 personer på bara några dagar miste livet. Bara för att de råkade vara just muslimer."

Hanne Kjöller skriver i DN att "Extremisters tankevärldar flyter ihop".

"Den princip han själv använder för att rättfärdiga sitt handlade – att ändamålet helgar medlen – är densamma som han kritiserar andra för. Breiviks principfasta principlöshet uttrycktes ännu en gång när han efter en fråga från åklagaren förklarade att islam ser ner på andra. Säger alltså han som ser ner på islam".

Högerextremistexperten Anna-Lena Lodenius skriver på SvD Opinion att det finns en risk att personer som delar massmördarens världsbild kan göra Breivik till en ikon.

"En gissning är att Breivik kommer att ägna mesta delen av tiden under de kommande åren, efter avkunnad dom, åt att förfärdiga ännu fler omfångsrika politiska pamfletter. Precis som i fallet med David Lane, en amerikansk nazist som avled 2007 efter många år i fängelse, kan hans texter bli upphöjda till nödvändig litteratur av anhängare som underkänner domsluten och ser honom som den frihetshjälte han själv vill bli betraktad som."

Frilansjournalisten och även Norrbottens-Kurirens nyhetskrönikör Åsa Petersen berömmer det norska rättssystemet på Twitter.

"Imponerad av Norges förmåga att ge Breivik en anständig rättegång. Så triumferar godhet över ondska", skriver hon.

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén skrev om att det är små detaljer i Breiviks personliga sfär som fött hans hat och att han har ett barns slutledningsförmåga.

"Det går långsamt, långsamt, långsamt. Men det går. Han kläs av plagg för plagg och det blir mer och mer klart att han personligen inte är del av ett större nätverk, en elitgrupp av militanta nationalister. Hans uppdrag är inte större än hans privata hat, närt av tusentals timmar på nätet och vanlig ynklig rasism snarare än ett kulturkrig och ett civilisationernas sista slag".

Mer:

"Breivik kläs av i sal 250"