Många turister vill gärna se Greklands omtalade tempel.
1 av 4
Många turister vill gärna se Greklands omtalade tempel. - Foto: Petros Giannakouris/AP/Scanpix
Grekland gynnas av turismen.
2 av 4
Grekland gynnas av turismen. - Foto: Anders Holmström/Scanpix
På Fritidresor finns det flera nedsatta priser till Grekland.
3 av 4
På Fritidresor finns det flera nedsatta priser till Grekland. - Foto: Fakismil/Fritidsresor
Ving har flera billiga resor till Kreta under maj månad.
4 av 4
Ving har flera billiga resor till Kreta under maj månad. - Foto: Faksimil/Ving

"Köp en resa - rädda Grekland"

Resebolag sänker sina priser upp till 60 procent på resor till Grekland för att locka fler turister. Frågan är om det är bra eller dåligt att köpa de billiga resorna.


Billiga resor

Ving
En resa för två till Kreta och ett boende på ett trestjärningt hotell i maj kostar endast 5 350 kronor jämfört med tidigare då priset låg på 10 150 kronor.

Fritidsresor
En resa för två till Samos och ett boende på ett trstjärningt hotell i maj kostar endast 7 766 kronor jämfört med tidigare då priser låg på 11 466 kronor.

Grekland har drabbats fruktansvärt hårt av den ekonomiska krisen och har ingen lösning i sikte. Inte nog med att det pågår strejker och våldsamma demonstrationer - de har även tappat enormt många turister de senaste åren. Nu har flera resebolag sänkt priserna med upp till 60 procent för att locka gästerna till det forna turistparadiset.

- Vi kan konstatera att det är mer priskrig på Grekland till den här sommaren än till Turkiet och Mallorca, och det beror på en något lägre efterfrågan till Grekland, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, till Nyheter24.

Det går att hitta riktigt billiga priser om man väljer erbjudanden med charterflyg till Grekland. En vecka på Kreta i maj kostar till exempel cirka 1 500 kronor jämfört med det tidigare priset som låg runt 3 800 kronor, rapporterar Travel.

Gynnar Grekland

Cecilia Hermansson som är chefsekonom på Swedbank anser att Grekland gynnas av de billiga priserna och att man inte exploaterar krisen genom att köpa de billiga resorna. Enligt henne är turismen snarare en de viktigaste inkomstkällorna som Grekland har.

- Man gynnar inte Grekland om man sitter hemma. Att sänka priserna är ett sätt för att få folk att komma dit och konsumera, säger Cecilia Hermansson till Nyheter24.

Säkra turistområden

Trots strejk och våldsamma demonstrationer behöver man som turist inte vara orolig för att semestern ska bli förstörd. Grekland jobbar nämligen hårt för att säkerhetsställa turistområden.

- Grekerna själva är jätteglada för att vi transporterar turister till Grekland. Och de gör allt för att turisterna inte ska drabbas av demonstrationerna på de öar vi trafikerar, säger Magdalena Öhrn.

Priserna är "löjliga"

Men långt ifrån alla är nöjda med de billiga priserna. Det brittiska resebolaget Sunvil Holidays förlorade mycket när Storbritanniens utrikesminister beslutade att evakuera alla britter från Grekland och anser att priserna är "löjliga".

- Vi trampar vatten med Grekland. Det har stabiliserats de senaste veckorna, men vi har inte tjänat tillbaka det vi förlorade då utrikesministern sa att britterna måste evakueras, säger Noel Josephides managing director of Sunvil Holidays, uppger Travel.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!