Måndag 27 Sep
Stockholm

Grekland väljer in nynazister i parlamentet

Parlamentsval i Grekland
1 av 6
Grekland röstade under söndagen - men resultaten såg inte ut som de gjort tidigare år. Foto: Kostas Tsironis / AP / SCANPIX
Röstning i Grekland
2 av 6
- Jag lade min röst i protest eftersom att de avbröt min pension, säger en 75-årig pensionär. Foto: Thanassis Stavrakis / AP /SCANPIX
Val i Grekland
3 av 6
Det rasistiska partiets symbol påminner om svastikan som Hitler anammade till sitt nazistparti. Foto: Nikolaos Michaloliakos / AP / SCANPIX
Val
4 av 6
Gyllene Gryningens logga uppges däremot vara en urgammal grekisk symbol. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Grekland
5 av 6
Gyllene Gryning vill bland annat utvisa samtliga av Greklands invandrare. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX
Grekland
6 av 6
Gyllene Gryningens ledare Nikolaos Michaloliakos har röstats in i den grekiska riksdagen. Foto: Petros Giannakouris / AP / SCANPIX

Krisdrabbade Grekland höll sin första folkomröstning i landet på fyra år: "Jag röstade i protest".

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Valen i Grekland - ett komplicerat system

Parlamentsledamöterna i Greklands riksdag väljs vart fjärde år (såvida inte nyval hålls).

Det parti som får flest röster i valet får även flest parlamentsplatser.

Det vinnande partiet tilldelas automatiskt 40 mandat av riksdagens totala 300 mandat. Övriga 260 platser fördelas proportionellt efter erhållna röster.

Ett vinnande parti med minst 43 procent av rösterna får därför majoritet i riksdagen (43% av 260=111). Detta eftersom att de 40 mandat det vinnande partiet får automatiskt inte räknas - utan procenten dras från de övriga 260 platser som finns kvar (111+40=151).

Nya parti behöver minst tre procent av folkets röster för att få komma in i riksdagen.

Källa: Wikipedia

GREKLAND. Under söndagen hölls de första parlamentsvalen i Grekland sedan krisen drabbade landet. Enligt den ungefärliga röstuppmätningen som har gjorts kommer nynazistiska Gyllene Gryning att få mellan 5 till 8 procent av rösterna - vilket kan ge uppåt 28 mandat, skriver Greek Reporter.

Många har blivit förbannade av det nya partitillskottet, samtidigt som andra menar att de röstat ur ren ilska. Mer för att markera sitt missnöje med den grekiska staten:

– Jag röstade i protest eftersom att de avbröt min pension och det är mer nedskärningar som väntar på oss runt hörnet. Jag bor i en källare men betalar samma skatt som någon som bor i en lyxvilla, säger en 75-årig pensionär i Aten.

Andra förändringar

Samtidigt har de tidigare väletablerade och konservativa Ny Demokrati samt socialistiska PASOK minskat i popularitet och gått ned till 37 procent - i kombinerade röster.

I det senaste valet hade PASOK 44 procent folkligt stöd.

Det relativt lilla Vänsterpartiet har däremot växt från fem- till mellan 15 och 18 procent av rösterna, rapporterar Greek Reporter.

 

"Är Grekland på väg mot fascism?":

Kommentera
Kopiera länk
Dela