Nigeriarebeller anfaller oljemål

Nigerianska rebeller anföll två oljemål i Nigerdeltat i dag. Rebellrörelsen Mend tillkännagav nyligen att den ska intensifiera kampen för rättvis fördelning av oljevinsterna. (TT)


Nigerianska rebeller anföll två oljemål i Nigerdeltat på tisdagen. Rebellrörelsen Mend tillkännagav nyligen att den ska intensifiera kampen för rättvis fördelning av oljevinsterna.

Målen på tisdagen var en oljeledning tillhörig Royal Dutch Shell och ett oljefält där Chevron opererar, enligt rebellerna och en säkerhetskälla. Det var fjärde dagen av strider efter det att Mend (Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse) tillkännagett sitt "oljekrig".

"En stor råoljeledning tillhörig Shell Petroleum förstördes med kraftigt sprängmedel", meddelade Mend.

Enligt säkerhetskällan angrep Mend också Chevrons oljefält Idama, men slogs tillbaka av säkerhetsstyrkor. För säkerhets skull har bolaget evakuerat den personal som arbetar utanför kusten, sade källan. Striderna sägs vara de mest intensiva på drygt två år.

Skrivet av:

Senaste nytt

Här är Sveriges alla turer mot Natomedlemskap

Amorteringskravet: Så slår det mot bopriserna

Det skärpta amorteringskravet har inneburit en stor prispress på mindre lägenheter, enligt bostadssajten Hemnet. Det som förvånar är att det är så stor skillnad mellan de stora och mindre bostäderna, säger Erik Holmberg, analytiker hos Hemnet.

Martin Melin ångrar uttalandet om guccikepsar – utesluter inte Östermalm

Liberalernas talesperson i polisfrågor Martin Melin har ångrat sitt mycket kritiserade uttalande om kriminella och guccikepsar. I en intervju med Dagens ETC säger han ”Varsågoda medborgare".

Ungerns talman signerade Natoansökan

1 timme sedan
Det ungerska parlamentets talman har undertecknat ratificeringen av Sveriges Natomedlemskap. Men även presidenten ska skriva under.

Norge: Helikoptervraket bärgat ur havet

1 timme sedan
Den havererade helikoptern utanför Bergen i Norge har bärgats ur havet, meddelar norska haverikommissionen. Vraket kommer nu att fraktas med fartyg till en norsk marinbas i Bergen.

Lyxiga prispotten: Så mycket pengar får vinnarna i Vasaloppet 2024

2 timmar sedan
Vasaloppet 2024 äger rum den 3 mars och för de som lyckas ta sig upp på topp 15-placeringarna i tävlingen väntar lite skönt klirr i kassan – inte minst för de snabbaste åkarna förstås.