Shell betalar för Nigeriaoffer

Oljejätten Shell betalar 115 miljoner till offren för militärstyret i Nigeria.


Oljejätten Royal Dutch Shell betalar 115 miljoner kronor till offren för militärstyret i Nigeria. Förlikningen är ett trendbrott som visar att företag kan ställas till svars för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Fallet som fick sin upplösning på måndagen har sina rötter i 90-talets Nigeria då flera övergrepp begicks mot människor som protesterade mot diktaturen och Shells oljeutvinning i landet.

Summarisk avrättning

Fokus var avrättningen av författaren och aktivisten Ken Saro-Wiwa samt ytterligare åtta aktivister 1995. I stämningen anklagas Shell för samröre med diktaturen när de nio greps, dömdes och hängdes. Företaget anklagas också för flera andra brott, bland annat medverkan till mord och tortyr.

Enligt uppgörelsen varken erkänner eller förnekar Shell inblandning i brott men företaget går med på att betala 15,5 miljoner dollar till de anhöriga.

Elisabeth Löfgren, pressekreterare på svenska Amnesty ser överenskommelsen som otroligt viktig.

– Det visar att också företag har ett ansvar när de kränker mänskliga rättigheter. Av den anledningen är det självklart en mycket viktig signal: Att rättvisan kommer i kapp så småningom, säger hon till TT.

Rekordsumma

Summan är den högsta som någonsin betalats av ett företag anklagat för brott mot de mänskliga rättigheterna. Den historiska förlikningen gjordes i New York efter tre veckor av förhandlingar.

Att ersättningen betalas ut trots att 15 år gått sedan brotten begicks tror Elisabeth Löfgren kommer att få stor betydelse.

– Vi har Internationella brottmålsdomstolen (ICC) men den kan bara ta upp fall som skett efter att domstolens stadgar godkändes. Så saker som skedde på 90-talet har varit väldigt svåra att ta upp om inte staterna själva gjort det.

– För att komma åt företag som brutit mot de mänskliga rättigheterna är därför rättsprocesser liknande den i New York mot Shell enda sättet. Ställs ingen inför rätta, det gäller även företag, då ger man signalen att det är tillåtet, säger Elisabeth Löfgren.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!