Rätten ska nu avgöra om de inblandade läkarna har begått tjänstefel.
1 av 3
Rätten ska nu avgöra om de inblandade läkarna har begått tjänstefel. - Foto: Ulf Berglund/SCANPIX
. . .TBC - som blev flickans död.
2 av 3
. . .TBC - som blev flickans död. - Foto: Pressens Bild / SCANPIX SWEDEN
Tuberkulos angriper i första hand lungorna. En tredjedel av världen uppskattas vara infekterade av sjukdomen.
3 av 3
Tuberkulos angriper i första hand lungorna. En tredjedel av världen uppskattas vara infekterade av sjukdomen. - Foto: AP / SCANPIX SWEDEN

15-åring dog av TBC - läkare trodde det var "kärlekssjuka"

Den 15-åriga flickan Alina Sarag besökte fem olika läkare vid fyra olika sjukhus innan hon dog av infektionssjukdomen tuberkulos, känt som TBC.


Tuberkulos (TBC)

TBC är en infektionssjukdom som främst angriper lungorna. Sjukdomen har funnits hos människan sedan forntiden och symptom innefattar:

- bröstsmärtor

- blodiga upphostningar

- långvarig hosta (i mer än tre veckor)

- aptitförlust samt viktförlust

- utmattning och kraftlöshet

- blekhet

En tredjedel av världens befolkning uppges ha infekteras med ett tidigt stadium av tuberkulos. De som utvecklar en aktiv form av TBC har dock oftast nedsatt immunförsvar som kan orsakas av till exempel drogmissbruk eller AIDS, skriver Wikipedia.

BIRMINGHAM. Trots att familjen ville att den 15-åriga dottern skulle testas för sjukdomen TBC insisterade läkarna på "att det inte var nödvändigt". En av doktorerna skyllde till och med på att symptomen var psykologiska - han trodde i stället att Alina Saraq var deprimerad över en förlorad pojkvän, rapporterar The Telegraph.

Nu har en rättegång inletts för att ta reda på om läkarna felat eller ej.

– Hon tyckte det var mycket plågsamt att han föreslog att hon var kärlekssjuk över en pojke. Han sa att alla problem kom från hennes huvud och att hon borde träffa en psykolog eller spirituell helare, förklarar pappan Sultan Saraq i rättssalen.

Ringde läkaren 50 gånger

Den 15-åriga dottern tog kontakt med sjukhusen redan 2009 efter att en elev från hennes skola insjuknat i TBC. Adina behandlades då för sjukdomen ett tag - men medicineringen slutfördes inte på ett korrekt sätt.

Därför insjuknade hon återigen efter en utlandsresa.

– Läkaren fortsatte att säga "Träffade du någon på semestern? Saknar du honom?" Han sa att "Vi behöver inte testa henne, och vi kommer inte göra det heller", berättar pappan i rätten.

Efter att dottern avlidit har familjen försökt att få tag på läkaren som varit ansvarig för 15-åringens vård. Efter 50 obesvarade samtal insåg de dock att det enda sättet att få svar var att ta ärendet vidare till rättsväsendet.

Över 20 vittnen väntas kallas till rättegången, skriver The Telegraph.

 

"En tredjedel av jordens befolkning är infekterade":

/
/
/
/
TBC
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Nästa artikel
Slarv med TBC