President Viktor Janukovitj.
President Viktor Janukovitj. - Foto: Mykhailo Markiv / SCANPIX

Våldsamt slagsmål i Ukrainas parlament

Vilt slagsmål slutade i blodigt sjukhusbesök.


Varnar för splittring

Enligt oppositionen skulle lagförslaget innebära en splittring av landet mellan rysktalande och icke.

Ukraina har en stor rysktalande minoritet koncentrerad i de östra delarna av landet omkring Crimea i söder och i området runt staden Donetsk, platsen där president Yanukovichs har sitt starkaste stöd.

KIEV. I Sverige brukar statsminister Fredrik Reinfeldt varna för ett "högt tonläge" i debatten. Kanske är han orolig för att riksdagen ska få se liknande scener som Ukraina. En het debatt om ett nytt lagförslag slutade nämligen i blodigt slagsmål i Ukrainas parlament på torsdagen. Två personer fick föras till sjukhus efter att stora delar av kammaren drabbat samman i ett jätteslagsmål.

Lagförslaget som debatterades föreslår att ryska ska bli officellt språk, i likhet med ukrainska, på bland annat skolor och sjukhus i vissa delar av landet, rapporterar The Telegraph.

Varnar för splittring

Bråket bröt ut mellan representanter lojala med president Viktor Janukovitj och oppositionella västanhängare som vill bevara Ukrainas kulturella och politiska självständighet från Ryssland.

Men enligt oppositionen är lagen ett försök av Janukovitj parti att dela folket inför kommande parlamentsval och dessutom ett hot mot det ukrainska språket.

Efter ett intensivt bråk fick två oppositionella föras till sjukhus, en med blödande huvud och en med nedblodad skjorta.

 

Kolla in slagsmålet här:

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!