Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Cheerleaders riskerar död

- 04/10/2008, 21:13 -

Sporten har blivit farligare än den amerikanska fotbollen

I stället för att bara heja på sina lag förväntas cheerleaders att ägna sig åt något som kommit att likna gymnastik. Olyckor är vanliga och kryckor och iskylning hör inte till ovanligheterna, uppger Telegraph. Många tränare har helt enkelt inte kunskaperna för att utöva övningarna på ett säkert sätt.

–Cheerleadingskadorna ökar och de är oftast allvarliga huvud- och nackskador. De slänger unga kvinnor sju meter upp i luften och försöker att fånga dem när de faller ner. Det är gymnastik och inte cheerleading, säger Dr Frederick Mueller som är expert på sportskador till Telegraph.

Mellan 1992 och 2007 ska 67 unga kvinnor ha dött eller fått bestående skador. Detta motsvarar två av tre av alla allvarliga sportskador bland unga kvinnor. 1980 fick 5 000 cheerleaders akutvård på sjukhus. I nuläget är det uppåt 30 000 om året som åker in på sjukhus på grund av skada, uppger Telegraph.

Skrivet av: