... Damian Green, en brittisk minister.
1 av 3
... Damian Green, en brittisk minister. - Foto: AP Photo/Matt Dunham/SCANPIX
Beatrice Ask får svidande kritik från...
2 av 3
Beatrice Ask får svidande kritik från... - Foto: BERTIL ERICSON/SCANPIX-INGVAR KARMHED/SCANPIX
Men Sven-Erik Alhem, rättsexpert, dömer ut Storbritanniens agerande.
3 av 3
Men Sven-Erik Alhem, rättsexpert, dömer ut Storbritanniens agerande. - Foto: Jonas Ekströmer / SCANPIX

Ask kritiseras efter mord

Trots att en 35-åring begått brott i Sverige fick han lämna landet och åka till Storbritannien. Nu har han mördat sin chef - och Beatrice Ask får kritik från en brittisk minister. Sven-Erik Alhem, rättsexpert, dömer ut Storbritanniens agerande.– Det känns amatörmässigt, säger han.


Letar efter samarbete

Den brittiske ministern Damian Green uttrycker en vilja att samarbeta med Sverige. Han vill tillsammans hitta vägar att dela information om brottsmisstänkta för att på så sätt förhindra situationer som dessa.

"Vi tittar på våra system för att kunna dela den här typen av information både inom Storbritannien och längre fram inom EU. Vi skulle gärna vilja dela med oss av vårt arbete och diskutera olika vägar på vilka vi kan arbeta tillsammans för att försöka förbättra flödet av information mellan medlemsstaterna i de här typerna av brott. Jag skulle gärna vilja att våra officiella representanter träffades för att diskutera det här vidare."

Läs hela brevet till Beatrice Ask genom att bläddra vidare i bildspelet högst upp i artikeln!

En 35-årig utvandrare från Sverige mördade sin chef i Storbritannien 2010. Bara en månad innan han kom in i landet hade han varit inblandad i en händelse i Sverige där han tagit ett vapen från en polisman. Nu skriver den brittiske migrationsministern Damian Green brev till Beatrice Ask och frågar hur det kommer sig att han fick lämna landet - trots att 35-åringen begått ett brott.

– Det känns lite oprofessionellt av ministern att inte inse att maktfördelningsprincipen lägger hinder i vägen för att Beatrice Ask ska kunna agera, säger Sven-Erik Alhem, rättsexpert, och fortsätter:

– Regering och riksdag har med lagstiftandet att göra. De är ansvariga för att vi har lagar som fungerar, men de har ingen som helst befattning med de enskilda målens handläggning. Det skulle ju vara ministerstyre om Beatrice Ask la sig i.

"En minister borde begripa det"

Damian Green skriver i sitt brev att han ställer frågan på begäran av offrets föräldrar.

– Jag har väldigt stor respekt för de anhörigas reaktion, men en minister borde begripa att den rättsliga handlingen är avskild den enskilda handlingen, säger Sven-Erik Alhem.

Sverige kritiseras i brittiska medier

I Storbritannien har händelsen rönt stor medial uppmärksamhet, och Sverige får svidande kritik.

– Han tilläts komma till vårt land. Hur kan det här ha kunnat hända? frågar sig pappan i en intervju med en brittisk tidning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!