Mannen informerade inte kvinnan om sin sjukdom.
Mannen informerade inte kvinnan om sin sjukdom. - Foto: Karin Malmhav/Scanpix

Smittade kvinna med herpes - stäms på sju miljoner

Det kostar att inte använda kondom.


Herpes

Herpes simplex är ett virus (betecknat HSV) som tillhör virusfamiljen Herpesviridae och sprids via kroppsvätskor, saliv och sexuellt umgänge. HSV ger typiska så kallade herpesutslag särskilt runt mun, läppar och ansikte men även på könsorganen. HSV har en hög smittsamhet och infekterade gravida kvinnor löper risk att överföra viruset till sitt barn vid förlossningen, särskilt om hon då har en förstagångsinfektion med genital herpes. Om den gravida kvinnan har ett herpesåterfall är risken mycket lägre.

OREGON. En 69-årig ska betala 900 000 dollar till en 49-årig tandhygienist för att han smittat henne med könsherpes. Detta sedan hon stämt mannen och rätten konstaterat det till 75 procent var hans fel att de inte använde kondom när de hade sex på sin fjärde dejt.

Enligt kvinnans advokat hade hon sagt åt honom att använda kondom men förstått att han inte gjorde det först medan samlaget pågick. När han sedan berättade att han har herpes ska hon ha kastat ut honom.

Mannen å sin sida hävdar att han inte visste att han smittade och hans advokat argumenterade för att kvinnan borde förstått bättre och sagt ifrån.

Men juryn gav alltså inte mycket för mannens version och tilldömer kvinnan i stället i princip hela det belopp hon begärt, uppger Gawker.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!