- Foto: John Penley

Barrett Brown - den nye Julian Assange?

Trots att FBI nyligen beslagtog hans datorer och hans sajt ständigt attackeras fortsätter före detta självutnämnde talespersonen för Anonymous sitt arbete med att avslöja hur myndigheter och organisationer skapar fejkade personligheter på nätet för att manipulera och propagera.


Barrett Brown håller inte med de som kallar honom "den nye Julian Assange". De har helt olika personligheter och han tror inte att han någonsin kommer lyckas påverka världen på samma nivå som Julian Assange har gjort. De har dock en sak gemensamt: båda använder internet som verktyg för att uppmärksamma hur maktförhållanden egentligen ser ut mellan stat och medborgare.

- Majoriteten av min tid dricker jag kaffe framför datorn och går igenom information, säger han till Nyheter24.

30-årige Barrett Brown från Texas, som för något år sedan avsade sig den självpåtagna rollen som officiell talesperson för nätverket Anonymous, fokuserar nu på någonting som heter ProjektPM.

- ProjektPM startade som ett slags experimentellt medie- och aktivismprojekt 2009 och råkade bli "intrasslat" med Anonymous i slutet av 2010 då Wikileaks-konflikterna började uppstå, säger Barrett Brown.

Han sitter hemma i Dallas, i ett av de rum som genomsöktes av FBI för några månader sedan då de oanmält kom förbi och plockade på sig alla hans laptops och andra saker som de tyckte hotade rikets säkerhet.

- Jag räknar inte med att få tillbaka något av det vilket innebär att jag har förlorat en stor mängd information som jag jobbade med.

Han tror att FBI inom en snar framtid kommer försöka få honom åtalad.

Det var i början av 2011 som Barrett Brown började fokusera helhjärtat på vad han kallar det  "cyber-industriella komplexet" eller, “den offentliga och den privata underrättelsetjänsten”. Brown påstår sig ha kommit över material som bevisar att övervakningen av medborgare är mycket mer avancerad än de flesta har någon aning om. Det är den här informationen han nu sitter och går igenom med sin kaffekopp framför datorn.

- Vi vill uppmärksamma befolkningen på de faror som uppstår i samband med att mäktiga institutioner skapar verktyg på nätet med ändamål som kanske inte uppskattas av allmänheten, speciellt inte när det innebär övervakning och sofistikerade former av propaganda, förklarar Barrett Brown.

Det var när nätaktiviströrelsen Anonymous i början av 2011 släppte tusentals hackade mejlkonversationer från säkerhetsföretaget HBGary Federal, som medias blickar riktades mot Barrett Brown. Han var en av dem som gärna lät sig intervjuas om vad som egentligen hade hittats i datorn tillhörande Arron Barr, VD för HBGary.

Arron Barr hade ironiskt nog bara veckan innan gått ut i tidningen Financial Times med information om vilka som huvudsakligen var med och organiserade protester inom Anonymous samt var de bodde. Han var dem på spåren, trodde han.

HBGary Federal vad nöjda med sin fångst men tänkte inte direkt avslöja metoderna och hur de gått tillväga för att lyckas hitta de annars så ljusskygga personerna inom Anonymous nätverk, sade Aaron Barr.

“Han planerar inte att ge alla detaljer till polisen som skulle möta hinder med att använda sig av några av hans metoder då han bland annat har skapat falska facebookprofiler”, skrev Financial Times.

Barrett Brown säger att det som visade sig när Anonymous gick igenom Aaron Barrs dator var bland annat dokument som beskrev planer på att tysta journalister och aktivister som hade för vana att lägga näsan i blöt. WikiLeaks var omnämnt som en av de organisationer HBGary ville attackera och förgöra.

- Men medias uppmärksamhet slocknade efter några veckor, som alltid, berättar Barrett Brown.

Han tyckte dock att många av de problem som upptäckts, speciellt “persona management”, kändes viktiga att fortsätta fokusera på.

Enligt Barrett Brown går persona management ut på att företag och organisationer skapar marionetter, falska personligheter på nätet, för att fiska fram information från människor.

ProjektPM har skapat en Wiki, Echelon2.org, där det beskrivs vilka firmor och myndigheter som Brown menar använder sig av persona management. Sajten blir då och då utsatt för DDoS attacker eftersom den också hostar Anonymous-relaterat material.

- Det kan vara någon grupp som attackerar i något ideologiskt eller politiskt syfte men det kan även vara någon som gör det på skoj, säger Barrett Brown.

Själv jobbar han obekymrat vidare.

- De som förstår hur internet fungerar bättre än andra kommer alltid att ha ett övertag när det gäller att manipulera information. Min oro, och anledningen till att ProjektPM fortsätter rulla, är att de människor som har en önskan att manipulera verkar vinna och kommer oundvikligen att vinna om det inte finns några större reaktioner mot dem, säger han och fortsätter:

- En sådan reaktion är omöjlig om inte fler människor förstår vad som nu är möjligt, både för fienden och oss själva.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!