Det nya lagliga bantningspillret Belviq.
Det nya lagliga bantningspillret Belviq. - Foto: FDA

Nytt bantningspiller lurar hjärnan

Den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket har godkänt ett nytt bantningspiller för marknaden. Pillret ska få folk att att helt tappa aptiten.


Belviq

Belviq (lorcaserin hydroklorid) är ett piller som aktiverar serotonin i hjärnan.

Det skapar en effekt som gör att patienten känner sig mätt efter att ha ätit mindre mängder mat.

Därmed äter också patienten mycket mindre och går ner i vikt.

USA. Pillret, Belviq (Locaserin), signalerar till hjärnan och får dig att tappa aptiten genom att lura dig att du inte är hungrig.

Det är första gången på 13 år den amerikanska myndigheten Food and Drug Aministration (FDA) godkänner ett bantningspiller av den här sorten.

- Det här preparatet, om det används på ett ansvarsfullt sätt i samband med en hälsosam kost och livsstil, är ett behandlingsalternativ för amerikaner som är feta eller överviktiga och har försämrade hälsotillstånd som är viktrelaterade, säger Janet Woodcock, läkare och chef vid Centret för läkemedelskontroll, utvärdering och forskning, i ett pressmeddelande.

- Fetma hotar det allmänna välbefinnandet hos patienter och är ett stort folkhälsoproblem, säger hon.

7 800 personer testades innan preparatet godkändes och efter ett års användning hade 38 procent av patienterna förlorat fem procent av sin kroppsvikt, till skillnad från de 16 patienterna som förlorade samma vikt när de fick placebo-piller.

/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!