Snart kan övervikt vara ett minne blott.
1 av 3
Snart kan övervikt vara ett minne blott. - Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Forskningen visar att ett vaccin kan skapa en viktminskning på tio procent på bara fyra dagar.
2 av 3
Forskningen visar att ett vaccin kan skapa en viktminskning på tio procent på bara fyra dagar. - Foto: Jonas Ekströmer/AP/Scanpix
Den amerikanska studien utfördes på möss.
3 av 3
Den amerikanska studien utfördes på möss. - Foto: ROBERT F. BUKATY / AP / SCANPIX

Vaccin mot övervikt - snart är det här

Snart kan fetma botas genom vaccination enligt en ny forskningsrapport.


Antikropparna ökar förbränningen

Somotostatin får normalt ämnesomsättningen att minska och leder till övervikt, men genom att utsätta kroppen för det genom injicering skapas antikroppar. Dessa gör så att hormonet slutar fungera - ämnesomsättningen blir snabbare och kilona trillar av.

USA. Tänk att kunna äta hur mycket av vad som helst och ändå aldrig bli fet. Snart kan det vara verklighet, visar en studie som amerikanska forskare gjort på möss och som är ett steg närmare ett vaccin mot övervikt.

Forskarna har gett ett fettrik diet till ett stort antal möss och sedan delat in dem i två grupper. Den ena gruppen fick hormonet somatostatin och den andra bara en saltlösning. De som fick hormonet hade minskat sin vikt med tio procent efter bara fyra dagar. När studien var över hade de bevarat viktminskningen.

– Den här studien visar på möjligheten att behandla fetma med hjälp av vaccination. Även om det krävs ytterligare studier för att upptäcka eventuella långsiktiga konsekvenser av vaccinet så skulle det här ge läkare ett nytt alternativ till dagens behandling med kirurgiska ingrepp och läkemedel mot fetma, säger Keith Haffer, forskare på företaget Braasch Biotech, till Daily Mail.

Det dröjer sju till tio år innan ett vaccin kan tänkas vara på marknaden. Studien publiceras i The Journal Of Animal Science and Biotechnology.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

2 timmar sedan

Då kan bitcoinutbudet halveras

2 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

2 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

2 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

3 timmar sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

3 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.