Vithajar är vanligt förekommande vid staden Perths kustremsa.
Vithajar är vanligt förekommande vid staden Perths kustremsa. - Foto: Dan Kitwood/Getty Images

Efter dödlig attack: nu vill Australien jaga sina vithajar igen

På ett år har fem personer blivit dödade av vithajar på Australiens västkust. Nu vill myndigheterna börja jaga det fredade rovdjuret, samtidigt som allt fler ställer frågan vad det ökande antalet attacker beror på.


PERTH. lördags försvann 24-årige Ben Lindens kropp, sedan surfaren blivit dödad av en vithaj, som uppges ha varit fem meter lång, i närheten av Wedge Island norr om Perth på Australiens västkust.

Ben är en av fem personer som sedan i höstas fått sätta livet till i hajattacker, och nu vill myndigheterna i delstaten Western Australia införa jakt på vithaj, trots att den enligt federal lag är fridlysta i hela landet, skriver Mail Online.

Flera attacker vid Perths kustremsa

I snitt dör det en person om året i hajattacker i Australien, och efter helgens attack, och att det faktum att varken Ben Linden eller hajen har hittats trots spaningar, har gjort myndigheterna nervösa.

Kustremsan kring staden Perth har fått stämpeln som den dödligaste hajattack-zonen i världen, av The Independent. Att hajarna i Australien har blivit fler är dock inte orsaken till ökningen av attackerna menar Martin Garwood på Sydney Aquarium, som säger att det snarare rör sig om att allt fler människor rör sig i området, och att vattensporter blir allt mer populära.

Jakten på hajen har fått kritik

Samtidigt som delstatsregeringen vill häva jaktförbudet, kommer motreaktioner från naturorganisationer och djurvänner. Janita Enevoldsen på The Wilderness Society sa i ett uttalande: "Vi måste lära oss att förstå hajarna istället för att reagera som en neandertalare – som jagar och dödar."

Många vill se ökad forskning på vithajarna, som genom ett "märknings-program" förra året hittills har visat att hajarna håller sig kvar längs med Australiens västkust i flera månader om året.

Kommentarerna till nyhetsartiklarna i olika medier är på både hajarnas sida- och emot dem – hajar är som vanligt ett känsligt ämne som berör.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!