Rökare löper större risk att drabbas av kronisk smärta än icke-rökare.
1 av 3
Rökare löper större risk att drabbas av kronisk smärta än icke-rökare. - Foto: China Photos/Gettyimages
– Rökning hänger ihop med en viss livsstil, så man kan tänka sig att det går i arv, säger överläkaren Henrik Norrsell.
2 av 3
– Rökning hänger ihop med en viss livsstil, så man kan tänka sig att det går i arv, säger överläkaren Henrik Norrsell. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Tomas Log menar att sambanden mellan rökning och kronisk smärta i vuxen ålder är klara, vilket leder till att rökaren i dubbelt så många fall börjar med smärtstillande medel.
3 av 3
Tomas Log menar att sambanden mellan rökning och kronisk smärta i vuxen ålder är klara, vilket leder till att rökaren i dubbelt så många fall börjar med smärtstillande medel. - Foto: Roald, Berit/Scanpix

Ny studie: Rökare tar mer smärtstillande än icke-rökare

Röker du som tonåring tar du oftare smärtstillande i vuxen ålder - något som förs vidare till dina barn.– Rökning hänger ihop med en viss livsstil, så man kan tänka sig att det går i arv, säger överläkaren Henrik Norrsell.


NORGE. Att unga rökare börjar med smärtstillande medel som vuxna är troligare än att icke-rökare gör det. Faktum är att de löper dubbelt så stor risk att poppa piller, jämfört med icke-rökare – det menar Tomas Log på universitetet i norska Tromsø som har forskat i ämnet och nu skrivit en rapport, skriver norska Aftenposten.

Tomas Log menar att sambanden mellan rökning och kronisk smärta i vuxen ålder är klara, vilket leder till att rökaren i dubbelt så många fall börjar med smärtstillande medel, något som dessutom kan gå i arv.

– Vår forskning visar ett klart sammanhang mellan rökning i tonåren och upprepad användning av starka smärtstillande, säger Tomas Log till forskning.no.

– Ungdomar till mammor som använder starka smärtstillande, har över tre gånger så stor risk att själv bli missbrukare.

När Nyheter24 pratar med Henrik Norrsell som är överläkare på Sahlgrenska/Östra Sjukhusets smärtcentrum-avdelning i Göteborg, håller han med rapporten.

– Jag har inte läst grundstudien, men rökning associeras mycket med sjukdomar, och sjukdomar leder till bruket av mer smärtstillande, säger Henrik Norrsell till Nyheter24.

Studien säger att rökare ofta har mer kronisk smärta, är det alltså överlag så?

– Rökare rör sig ofta mindre vilket ger mer ryggproblem. Rökning hänger ihop med en livsstil, och ger en större risk för kronisk smärta.

Henrik Norrsell håller även med om att bruket av smärtstillande kan gå i arv.

– Man kan tänka sig det, ja. Vissa människor har en ökad risk för kroniska värkproblem – det är både arv och miljö i det, de lär sig ett sätt att leva, och är ofta stillasittande – vilket kan gå i arv.

På vilket sätt arbetar du med med människor som äter smärtstillande?

– Vi får in folk som har kronisk smärta, och vi försöker få dem att sluta äta värktabletter. Läkemedel för akut smärta är bra, men för kronisk smärta gör det snarare saken värre.

Läkarkåren har fått kritik för att skriva ut smärtstillande på löpande band, vad säger du om det?

– Jag tror man tänker sig för mer som läkare nu än för tio år sedan. Medvetenheten bland läkare har blivit större, men den kan fortfarande bli ännu större.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!