Mördade sex personer innan han sköt sig själv i huvudet.
Mördade sex personer innan han sköt sig själv i huvudet.

Sikh-mördaren sköt sig själv i huvudet

Mannen bakom söndagens hatbrotts-attack som var riktad mot sikher i Wisconsin dog efter att ha skjutit sig själv. Det är ännu ett rasistiskt brott riktat mot USA:s sikher och klassas nu som ett inhemskt terrorattentat.


Sikher
Sikhismen är en religion som sägs vara en blandning av olika inriktningar inom islam och hinduism. Den härstammar från delstaten Punjab i norra Indien. Idag finns cirka 25 miljoner utövare av religionen, varav de flesta är bosatta i Punjab, men även i Sydostasien, Europa och Nordamerika.

WISCONSIN. I söndags mejade amerikanen Wade Page ner sex sikher i ett tempel i Oak Creek, Wisconsin. Det sades sedan att Page dog av de skottskador han fick av poliserna som kom till platsen, men nu står det klart att han dog av de skottskador han fått sedan han skjutit sig själv i huvudet, rapporterar Huffingtonpost. Nu har polisen startat en utredning med att förhöra personer som stod Page nära – för att eventuellt kunna hitta ett motiv till vansinnesdådet. 

Vittnen till skjutningen ska ha sett en tatuering "som markerade 11 september" och faktum är att efter terrorattackerna i New York för snart elva år sedan, så ökar inte bara hatet mot muslimer i USA, utan även mot sikher. Organisationen "The Sikh Coalition of Washington" sa att över 700 hatbrott riktade mot landets sikher har skett sedan 11 september 2001.

Wade Michael Page, 40, var ensam gärningsman, och Page hade nyligen avskedats från sin tjänst inom försvarsmakten där han var expert på psykologisk krigsföring. Han fick sparken efter ett tjänstefel. 

– Han var i det militära från 1992 till 1998, sa den lokala polischefen under en presskonferens. 

Page som var medlem i ett nynazistiskt band tillhörde även vitmaktkretsar. Nu har FBI klassat hatbrottet som ett inhemskt terrorattentat, och medlemmar i kongressen ville redan för flera månader sedan att FBI skulle börja rikta in sig på hatbrott riktade mot just sikher, eftersom männen med sina typiska turbaner och långa skägg – ofta blir förväxlade med muslimer. 

Swarnjit Arora, 71, kom till Wisconsin i början på 70-talet, och var därmed en av de första sikherna som kom dit. Han träffade anhöriga efter söndagens skjutning och berättade för Bloomberg News att han bara hade positiva erfarenheter från lokalbefolkningen.

– Jag har varit i Milwaukee i 40 år och har levt ett fint liv här. Människor har behandlat mig väl – de har visat mig så mycket respekt.


/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!