Julian Assanges advokater hävdar att bilden ska vara ett bevis på den positiva energin som rådde mellan kvinnan och Assange bara två dygn efter det påstådda överfallet.
1 av 3
Julian Assanges advokater hävdar att bilden ska vara ett bevis på den positiva energin som rådde mellan kvinnan och Assange bara två dygn efter det påstådda överfallet. - Foto: MARTIAL TREZZINI/AP/Scanpix
Anna Troberg var med på bilden tillsammans med Julian Assange.
2 av 3
Anna Troberg var med på bilden tillsammans med Julian Assange. - Foto: Scanpix
Assange har fått en stor skara fans världen över som vill se honom frisläppt.
3 av 3
Assange har fått en stor skara fans världen över som vill se honom frisläppt. - Foto: Scanpix

Assanges nya hopp - bilden med den leende kvinnan

På bilden ler kvinnan som anklagar Julian Assange för sexuellt ofredande, in i kameran tillsammans med Wikileaks-grundaren. Nu frågar sig många om bilden kan kan bli Assanges räddning.


Bloggat om fallet

Anna Troberg har bloggat om Assange-fallet på Nyheter24.

"Prestige har gång efter annan satts framför pragmatism. Åklagaren hade gott och väl kunnat vara liiite mindre fyrkantig. Assange hade gott och väl kunnat vara liiite mindre full of himself. De som sitter på åskådarplats kunde, oavsett vilken hejarklack de tillhör, ha varit en smula mer eftertänksamma och nyanserade. Världen är inte svart eller vit. God eller ond."

ENGLAND. Det är brittiska tidningen Daily Mail som publicerar bilden som ska ha tagits 48 timmar efter att den svenska kvinnan blivit sexuellt ofredad av Julian Assange, enligt hennes anmälan. Kvinnans ansikte är inte synbart på bilden eftersom fallet är under utredning. 

Om fallet går till rättegång så menar Julian Assanges advokater att bilden undanröjer hela den 33-åriga kvinnans historia, eftersom den enligt advokaterna ska vara ett bevis på den positiva energin som rådde mellan kvinnan och Assange två dygn efter det påstådda överfallet.

Bilden togs vid en middag den 15 augusti 2010 på restaurang Glenfiddich i Stockholms Gamla stan, som hölls av Rickard Falkvinge – grundaren av Piratpartiet. Piratpartiets nuvarande partiledare Anna Troberg är en av de som syns på bilden, men till Nyheter24 säger hon att hon inte vill prata om fallet.

– Jag vill inte uttala mig om sexanklagelserna, men jag är nyfiken på hur fotot har kommit ut till pressen – vi och polisen är de enda som har haft det tillhanda, säger Troberg till Nyheter24.

Situationen är låst

Att Julian Assange sitter fast på Ecuadors ambassad gynnar inte Wikileaks menar hon.

– Situationen är låst just nu. Assange borde komma till Sverige och reda ut detta, han har inte hanterat det bra. Det har skapats ett trovärdighetsproblem gentemot Wikileaks eftersom många sätter likhetstecken mellan Assange och Wikileaks. 

Nyheter24 har sökt Rickard Falkvinge för en kommentar.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Sverige näst bäst på patent

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Sluta snåla, inflationen är borta, tycker Svenskt Näringsliv som uppmanar regeringen att rusta upp skruttiga järnvägar och vägar. Men brist på arbetskraft riskerar sätta fart på inflationen igen.

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.