Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schackmästaren arresterad vid Pussy Riot-demonstration

- 18/08/2012, 17:13 -
1 av 2

Scanpix

2 av 2

Scanpix

När punkbandet Pussy Riot fick sitt 2-åriga fängelsestraff under fredagen blev det häftiga prostester utanför domstolen i Moskva. Förre världsmästaren i schack, Garry Kasparov blev bortsläpad av polisen.

MOSKVA. När det stod klart att anti-Putin bandet Pussy Riot under fredagen dömdes till två år i fängelse, var det många som öppet visade sitt missnöje utanför domstolen i Moskva. Ett 20-tal protestanter arresterades, en av dem; förre världsmästaren i schack Garry Kasparov är numera en rysk profil inom den politiska oppositionen och hans högljudda protester tystades snabbt ner av säkerhetspolisen som förde bort Kasparov – och satte honom tillfälligt bakom lås och bom, rapporterar Daily Mail. 

Under rättegången som varade i två timmar, som av många beskrivs som "en skenrättegång", satt Puss Riots medlemmar Nadezhda Tolokonnikova, 22, Maria Alyokhina, 24 och Yekaterina Samutsevich, 30 bakom en glasvägg när domaren läste upp domen: två år i fängelse för "huliganism motiverat av religiöst hat". 

Tidigare har det diskuterats om ett 7-årigt fängelsestraff skulle bli aktuellt, men många anser att president Vladimir Putin är den som har sett till att bandmedlemmarna fick ett lindrigare straff - men att han ändå ville skicka en tydlig signal med det aktuella fängelsestraffet.

På många håll i världen har domen lett till protester, och kända personer som Paul McCartney och  Madonna har officiellt stött Pussy Riot. I London samlades människor för att visa sin support för den fängslade trion, och brittiske UD-chefen Alistair Burt uttryckte sig så här till Daily Mail om domen: 

– Jag är djupt oroad över domen mot bandmedlemmarna. Den kan bara uppfattas som en grovt oproportionerlig reaktion mot ett uttryck av politisk övertygelse.