Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kristider? Då bryr sig rika om pengar och fattiga om vänner

- 03/09/2012, 21:38 -
I kristider bryr sig rika om pengar och fattiga om människor.

I kristider bryr sig rika om pengar och fattiga om människor.

SCANPIX

Ny forskning visar att fattiga i större grad hjälper varandra medan rika hellre söker tröst i materiella ting.

KALIFORNIEN/USA. Kriser brukar kunna föra människor närmre varandra. Det gäller dock inte rika. Ny forskning visar nämligen att människor från lägre samhällsklasser har större benägenhet att hjälpa varandra i osäkra tider än vad överklassen har. 

När fattiga vänder sig till familj och vänner söker rika i stället tröst i materiella ting. 

– I osäkra tider ser vi ökade skillnader där rika fokuserar mer på att behålla och uppnå välstånd medan fattiga spenderar mer tid med vänner och släkt, säger psykologiforskaren Paul Piff, en av personerna bakom studien, till Science Daily.  

Snabba att klippa banden

Studiens resultat, där människor från olika samhällsklasser och med olika etnicitet deltog, visar att social och ekonomisk tillhörighet har stor betydelse för hur människor reagerar vid olika typer av kriser, vare sig det handlar om naturkatastrofer eller ekonomiska dödlägen. 

När studiedeltagarna fick frågan om de kunde tänka sig att flytta långväga för ett jobb med bättre lön visade det sig att de med sämre ekonomi skulle tacka nej, medan de med bättre skulle tacka ja och klippa banden med hemstaden. 

– Genom att vi studerat hur olika över- och underklass väljer att hantera kristider kan vår forskning visa att skillnaderna mellan de som har mycket och de som har lite kan komma att växa ännu mer, säger Piff till Science Daily