I kristider bryr sig rika om pengar och fattiga om människor.
I kristider bryr sig rika om pengar och fattiga om människor. - Foto: SCANPIX

Kristider? Då bryr sig rika om pengar och fattiga om vänner

Ny forskning visar att fattiga i större grad hjälper varandra medan rika hellre söker tröst i materiella ting.


Fem experiment

Studien gick ut på att olika grupper från varierande samhällsklasser fick delta i fem olika experiment. Alla deltagare fick uppge inkomst och utbildning och i vilken samhällsklass de tyckte sig tillhöra. 

Därefter ställde forskarna en rad frågor samtidigt som de applicerade olika psykologiska tillstånd som exempelvis osäkerhet, hjälplöshet eller oro. Genom att jämföra svaren från de olika grupperna kunde man komma fram till att samhällsklasser och ekonomi är av betydelse för hur människor reagerar i kriser.

KALIFORNIEN/USA. Kriser brukar kunna föra människor närmre varandra. Det gäller dock inte rika. Ny forskning visar nämligen att människor från lägre samhällsklasser har större benägenhet att hjälpa varandra i osäkra tider än vad överklassen har. 

När fattiga vänder sig till familj och vänner söker rika i stället tröst i materiella ting. 

– I osäkra tider ser vi ökade skillnader där rika fokuserar mer på att behålla och uppnå välstånd medan fattiga spenderar mer tid med vänner och släkt, säger psykologiforskaren Paul Piff, en av personerna bakom studien, till Science Daily.  

Snabba att klippa banden

Studiens resultat, där människor från olika samhällsklasser och med olika etnicitet deltog, visar att social och ekonomisk tillhörighet har stor betydelse för hur människor reagerar vid olika typer av kriser, vare sig det handlar om naturkatastrofer eller ekonomiska dödlägen. 

När studiedeltagarna fick frågan om de kunde tänka sig att flytta långväga för ett jobb med bättre lön visade det sig att de med sämre ekonomi skulle tacka nej, medan de med bättre skulle tacka ja och klippa banden med hemstaden. 

– Genom att vi studerat hur olika över- och underklass väljer att hantera kristider kan vår forskning visa att skillnaderna mellan de som har mycket och de som har lite kan komma att växa ännu mer, säger Piff till Science Daily

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

Expresidenten Zuma stoppas från val i Sydafrika

Sydafrikas tidigare president Jacob Zuma har exkluderats från landets val i maj, meddelar valmyndigheten.

Femte person misstänkt för väskmordet

Ytterligare en person, en 27-årig kvinna, har häktats i sin utevaro misstänkt för inblandning i det så kallade väskmordet på Värmdö utanför Stockholm, rapporterar Smålandsposten.

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

1 timme sedan
45 personer har omkommit i en bussolycka i Sydafrika, enligt landets transportdepartement.

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

1 timme sedan
Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

1 timme sedan
En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.