Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Schibbye och Persson har landat på hemlig ort

- 11/09/2012, 07:10 -
Första bilden på Johan och Martin i frihet.
1 av 2

Första bilden på Johan och Martin i frihet.

Johan Persson / Kontinent / SCANPIX

De har suttit fängslade i 14 månader.
2 av 2

De har suttit fängslade i 14 månader.

Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

De frigivna svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har lämnat Etiopien. "De har landat på en plats där de kan pusta ut", skriver deras anhöriga.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som suttit fängslade i Etiopien frigavs under måndagen. Klockan 01.00 under natten till tisdagen lämnade de Etiopien med ett reguljärflyg och tidigt på tisdagsmorgonen landade de på en hemlig plats.

"Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut. Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop", skriver de anhöriga i ett pressmeddelande.

Strax innan de gick ombord på planet från Etiopien sade Martin och Johan att de knappt kunde tro att det var sant att de släppts. 

– Vi klarade det här med tack vare stödet från alla som stött vårt fall, våra anhöriga och ett oerhört starkt stöd från den svenska ambassaden, sade de till SVT .

De svenska journalisterna vill få tid till att vila och hinna undersökas av läkare innan de möter pressen. 

"Vi skickar ut en inbjudan till presskonferens så fort vi vet att de orkar möta medier och svara på frågor. De vill inget hellre, men ber om ett par dagars tidslucka", skriver de anhöriga.