Första bilden på Johan och Martin i frihet.
1 av 2
Första bilden på Johan och Martin i frihet. - Foto: Johan Persson / Kontinent / SCANPIX
De har suttit fängslade i 14 månader.
2 av 2
De har suttit fängslade i 14 månader. - Foto: Jonas Gratzer/ Kontinent Agency / SCANPIX

Schibbye och Persson har landat på hemlig ort

De frigivna svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har lämnat Etiopien. "De har landat på en plats där de kan pusta ut", skriver deras anhöriga.


Carl Bildt om frigivningen

”Jag välkomnar att Martin Schibbye och Johan Persson benådats, kunnat lämnat fängelset och i just denna stund är på väg att också lämna Etiopien. Det är ett långt och tålmodigt arbete som ligger bakom dagens utveckling, och jag vill tacka också Etiopiens regering för detta. Min förhoppning är att detta kan vara inledningen till ett nytt och bättre skede i våra relationer”.

De svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som suttit fängslade i Etiopien frigavs under måndagen. Klockan 01.00 under natten till tisdagen lämnade de Etiopien med ett reguljärflyg och tidigt på tisdagsmorgonen landade de på en hemlig plats.

"Johan Persson och Martin Schibbye har just landat på en plats där de kan få pusta ut. Vi är oerhört lättade och glada över att de är fria och att vi snart kan få återförenas allihop", skriver de anhöriga i ett pressmeddelande.

Strax innan de gick ombord på planet från Etiopien sade Martin och Johan att de knappt kunde tro att det var sant att de släppts. 

– Vi klarade det här med tack vare stödet från alla som stött vårt fall, våra anhöriga och ett oerhört starkt stöd från den svenska ambassaden, sade de till SVT .

De svenska journalisterna vill få tid till att vila och hinna undersökas av läkare innan de möter pressen. 

"Vi skickar ut en inbjudan till presskonferens så fort vi vet att de orkar möta medier och svara på frågor. De vill inget hellre, men ber om ett par dagars tidslucka", skriver de anhöriga.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.

Uppgifter: Israel laddar upp kring Rafah

Israel bombar och laddar nu tydligt upp militärt runt flyktingtäta Rafah, rapporterar Al Jazeera från staden. Det ökar oron för att en stor offensiv är på gång i södra Gazaremsan.

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Aktien i L'Oréal – stor fransk tillverkare av kosmetika – lyfter med över 6 procent på Parisbörsen efter en rapport som visar på bättre försäljning än väntat i första kvartalet.

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.