Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

USA:s ambassad i Jemen stormad

- 13/09/2012, 10:58 -
Demonstranter klättrar in på ambassadområdet.
1 av 4

Demonstranter klättrar in på ambassadområdet.

Faksimil BBC

Hundratals personer samlades utanför ambassaden i Sanaa.
2 av 4

Hundratals personer samlades utanför ambassaden i Sanaa.

Faksimil BBC

De brände bland annat däck.
3 av 4

De brände bland annat däck.

Faksimil BBC

Även i Kairo pågår det oroligheter.
4 av 4

Även i Kairo pågår det oroligheter.

Faksimil

Demonstranter har stormat den amerikanska ambassaden i Jemens huvudstad Sanaa. De plockade ned flaggan och brände den.

SANAA. På onsdagen dödades ambassadören i Libyen. På torsdagen drabbade demonstranter och polis samman utanför USA:s ambassad i Kairo. Och nu har den amerikanska ambassaden i Jemens huvudstad Sanaa stormats.

Enligt nyhetsbyrån AP lyckades en folkmassa ta sig in på området men inte in i själva huset. Då hade de redan rivit ned skylten utanför. Väl där inne plockade demonstranterna ned den amerikanska flaggan och brände den.

BBC uppger att flera skadats i sammandrabbningarna. Men enligt nyhetsbyrån Reuters ska inga dödsfall ha rapporterats.

Jemen är hemlandet för terrornätverket Al-Qaidas mest aktiva gren och har den senaste tiden skakats av flera terrordåd. På tisdagen uppgav myndigheterna i landet att gruppens "vice ledare" dödats i en amerikansk attack.

Attack mot Libyenambassaden planerad?

Det har rapporterats att upprördheten bland demonstranterna i flera länder beror på filmen "Innocence of muslims", som anses kränka profeten Muhammed. Efter uppmärksamheten har det dock kommit uppgifter som betvivlar att skaparen Sam Baciles ens existerar. Enligt ABC News återfinns han inte i några officiella register.

När det gäller branden som tog Libyenambassadören Chris Stevens och tre andra personers liv tror både USA och Libyen nu att det handlat om en mer välplanerad attack. Därför har USA bland annat skickat två krigsfartyg till den libyska kusten.

Enligt en tjänsteman till CNN ska man även använda sig av drönare i jakt på misstänkta terrorister som kan ligga bakom attacken mot ambassaden i Benghazi.