Lesluan, även kallad Cercopitechus lomamiensis.
1 av 2
Lesluan, även kallad Cercopitechus lomamiensis. - Foto: NOEL ROWE / SCANPIX
Den är släkt med ugglemarkattan Cercopithecus hamlyni.
2 av 2
Den är släkt med ugglemarkattan Cercopithecus hamlyni. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Hej, det är jag som är den nya apan

Lokalbefolkningen kallar den Leslua och forskarna Cercopithecus lomamiensis - här är den nya apan.


Släkt med ugglemarkattan

Lesluan är släkt med ugglemarkattan (vetenskapligt kallad Cercopithecus hamlyni) som är en annan typ av regnskogsapa som lever längre österut. Arterna skiljer sig åt utseendemässigt - ugglemarkattan är mycket mörkare och ser ut mer som en uggla än vad Lesluan gör. 

KONGO-KINSHASA. Lesluan ser lite ut som en vis gammal trollkarl. Den är ljus med stora, snälla bruna ögon och väger som max omkring sju kilo.

Apan upptäcktes av en slump i juni 2007 när forskare råkade få syn på en i staden Opala. Just den apan agerade husdjur till en liten flicka som adopterat den efter att mamman dödats av jägare. 

Enligt flickans pappa rörde det sig om en Lesula, välkänd för traktens jägare - men totalt okänd för utomstående forskare. 

– Jag såg direkt att något var annorlunda. Den såg ut lite som en apa som hör hemma långt öster ut, men färgen och linjerna var så annorlunda, säger John Hart, en av forskarna, till CNN.

Tidigare okänd

Apan har länge varit känd bland lokalbefolkningen, men forskarna kan inte svara på varför Lesluan, som fått det vetenskapliga namnet Cercopithecus lomamiensis, trots det inte upptäckts tidigare.

Efter att forskarteamet för första gången stött på den i Opala gjordes en inventering av skogarna i området vilket ledde till att arten kunde observeras i det fria. Nu vet man att de lever inklämda på en yta av 17 000 kvadratkilometer mellan floderna Lomami och Tshuapa, rapporterar CNN.

Apa
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Grekiskt prinspar går skilda vägar

Man död i villabrand

En man i 65-årsåldern har avlidit i en brand i en villa i Älvsjö i Stockholms kommun.

Vanliga maten innehåller cyanid – så lite förgiftar dig

Varje år uppsöker tusentals personer sjukhus på grund av förgiftning. En riskfaktor är vanliga frön och mandlar som finns i många hushåll. Det finns sorter som nämligen innehåller det livsfarliga giftet cyanid.

Morgonens nyheter 20 april

Här kommer morgonens nyheter i korthet.

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

1 timme sedan
Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.