Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hej, det är jag som är den nya apan

- 13/09/2012, 12:18 -
Lesluan, även kallad Cercopitechus lomamiensis.
1 av 2

Lesluan, även kallad Cercopitechus lomamiensis.

NOEL ROWE / SCANPIX

Den är släkt med ugglemarkattan Cercopithecus hamlyni.
2 av 2

Den är släkt med ugglemarkattan Cercopithecus hamlyni.

SCANPIX SWEDEN

Lokalbefolkningen kallar den Leslua och forskarna Cercopithecus lomamiensis - här är den nya apan.

KONGO-KINSHASA. Lesluan ser lite ut som en vis gammal trollkarl. Den är ljus med stora, snälla bruna ögon och väger som max omkring sju kilo.

Apan upptäcktes av en slump i juni 2007 när forskare råkade få syn på en i staden Opala. Just den apan agerade husdjur till en liten flicka som adopterat den efter att mamman dödats av jägare. 

Enligt flickans pappa rörde det sig om en Lesula, välkänd för traktens jägare - men totalt okänd för utomstående forskare. 

– Jag såg direkt att något var annorlunda. Den såg ut lite som en apa som hör hemma långt öster ut, men färgen och linjerna var så annorlunda, säger John Hart, en av forskarna, till CNN.

Tidigare okänd

Apan har länge varit känd bland lokalbefolkningen, men forskarna kan inte svara på varför Lesluan, som fått det vetenskapliga namnet Cercopithecus lomamiensis, trots det inte upptäckts tidigare.

Efter att forskarteamet för första gången stött på den i Opala gjordes en inventering av skogarna i området vilket ledde till att arten kunde observeras i det fria. Nu vet man att de lever inklämda på en yta av 17 000 kvadratkilometer mellan floderna Lomami och Tshuapa, rapporterar CNN.