Måndag 26 Sep
Stockholm

Uruguay kan bli först med statlig försäljning av cannabis

Uruguays president, José Mujica, och hans regering vill att landet ska bli det första i världen med att förstatliga försäljningen av marijuana.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

– Det är en kamp på två fronter, både mot brukande och droghandel. Vi tror att förbudet mot vissa droger skadar mer än vad de gör nytta, sa försvarsministern Eleuterio Fernandez Huidobro under en presskonferens på onsdagen.

Fernandez tillade även att förslaget snart skulle gå vidare till landets kongress, som domineras av Mujicas parti, men exakt när är ännu inte fastslaget.

Förslaget har fått kritik från både drogmotståndare och brukare. De sistnämnda är oroliga över det faktum att alla inköp av marijuana ska registreras och över att det inte släpps helt fritt i landet som redan idag saknar en lag mot marijuana.

Uruguay har under den senaste tiden skakats av en ökande brottslighet, med skjutningar och stora beslag av kokain. 

Regeringen hoppas att, med den nya lagen, kunna minska droghandlarnas intäkter och på att leda över missbrukare till ett lindrigare missbruk, skriver The Telegraph. 

Enligt försvarsminister Fernandez kommer marijuanan att odlas av lokala bönder och den bästa produkten är den som kommer att säljas av staten. 

Enligt källor till AP kommer intäkterna från försäljningen att gå till att rehabilitera missbrukare.    

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.