Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kastrerade män lever längre

Nyheter | 25/09/2012 08:36

Män som är kastrerade lever i genomsnitt 14 till 19 år längre än andra män. Det visar en ny studie av eunuckernas livslängd i det gamla Korea.

En unik studie, som bygger på analyser av gamla arkiv från Chosun-dynastin mellan 1392 och 1910 i Korea, visar att kastrerade eunucker levde betydligt längre än andra män.

Eunuckerna, som historiskt sett var kastrerade män som arbetade som tjänare och vakter, blev i genomsnitt 70 år gamla. Det kan jämföras med att män i motsvarande socioekonomiska situation endast blev 51-56 år gamla.

Flera blev över 100 år gamla

Arkiven har gjort det möjligt att identifiera livslängden hos 81 av eunuckerna som levde under tiden. Bland de 81 eunuckerna fanns även tre män som blev över 100 år gamla vilket var extremt ovanligt på den tiden.

Det är så klart svårt att med säkerhet veta att dessa män var helt representativa – men de levde anmärkningsvärt mycket längre än andra män på den tiden. Och mycket talar för att kastrerade män lever längre.