Måndag 26 Sep
Stockholm

Virus kan bota akne

Viruset söker upp och går till attack mot aknebakterierna.
Viruset söker upp och går till attack mot aknebakterierna. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

Forskare har sett hur hudens egna virus attackerar och dödar aknebakterier. Nu hoppas man kunna framställa ett nytt botemedel - helt utan biverkningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Akne

Akne bildas genom att talgkörtlarna i huden täpps till av hudceller eller fett vilket bidrar till att en liten inflammation orsakas. Bakterierna retar immunförsvaret och röda, svullna bulor bildas.

Det är vanligast att drabbas av akne i tonåren i samband med att talgproduktionen ökar och man får mer hormoner, men man kan få bulorna i alla åldrar. Så många som var tredje tonåring får dock stora besvär som kan komma att behöva behandlas.

Ny studie öppnar upp för ett nytt effektivt sätt att bota akne - genom att använda ett virus som redan finns på huden. Viruset, som är helt ofarligt, söker självmant upp och dödar de bakterier som orsakar akne. 

– Virusen är programmerade att söka upp och döda specifika bakterier, så de här virusen kommer bara attackera aknebakterier och inget annat. Det är en stor fördel som gör att de passar för en målinriktad aknebehandling, säger Laura Marinelli, vid University of California och huvudförfattare till studien, enligt Health Canal.

Tittat på hudens bakterier och virus

I studien undersökte forskarna först de bakterier som växer i porerna och kan utlösa akne, och därefter olika virus som lever på huden och som angriper aknebakterierna. Virusen är ofarliga för människan men dödliga för bakterierna.

– Vi vet att könshormoner, ansiktskrämer och immunsystemet kan orsaka akne men en hel del forskning tyder också på att de här bakterierna spelar en viktig roll. De kan ge en inflammation som bidrar till utvecklingen av akne, säger Marinelli. 

Genom att samla in aknebakterier och virus från porer på näsan på frivilliga studiedeltagare kunde forskarna kartlägga de olika virusens DNA. Därigenom upptäckte man att virusen hade flera fördelar som kan användas för att utveckla en ny behandling av akne. 

Hoppas på behandling utan biverkningar

I dagsläget finns det flera olika typer av behandlingar som motverkar akne - men det är få som saknar jobbiga biverkningar. Flera av dagens antibiotikabehandlingar har dessutom blivit så pass vanliga att många aknebakterier blivit resistenta mot dem. 

– Det är hög tid att vi hittar ett nytt sätt att säkert behandla den här vanliga sjukdomen. Akne kan vanställa och försämra människors självkänsla rejält, speciellt i tonåren. Med tanke på det kan vi med en sådan här behandling faktiskt förbättra patienternas liv, säger Jenny Kim vid University of California och medförfattare till studien, enligt Health Canal

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.