Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här grips mannen bakom anti-muslimfilmen

- 28/09/2012, 10:01 -
Polisen för bort Nakoula Basseley Nakoula sent på torsdagen.
1 av 2

Polisen för bort Nakoula Basseley Nakoula sent på torsdagen.

AP / SCANPIX

Här är filmmakaren i rätten.
2 av 2

Här är filmmakaren i rätten.

Mona Shafer Edwards / AP / SCANPIX

Nakoula Basseley Nakoula. Det är det riktiga namnet på "Sam Bacile", skaparen av filmen "Innocence of Muslims" som varit föremål för blodiga protester i arabvärlden.

LOS ANGELES. Filmen "Innocence of Muslims" där profeten Muhammed hånas och utmålas som våldtäktsman och pedofil ledde till blodiga protester i flera länder i arabvärlden. Nu har skaparen bakom den gripits i USA.

Nakoula Basseley Nakoula, 55, är mannen som döljer sig bakom pseudonymen "Sam Bacile". Han greps i sitt hem i Kalifornien där han gömt sig undan efter att ha mottagit hot. Nakoula, som föddes i Egypten och är koptisk kristen, misstänks ha brutit mot sin villkorliga dom han fått för bedrägeri. Dessutom ska han ha ljugit för myndigheterna om sin inblandning i anti-muslimfilmen, rapporterar Los Angeles Times.

Protester - även i Sverige

Efter att filmens trailer spreds på Youtube har protester i bland annat Jemen och Egypten lett till stenkastning och stormning av amerikanska ambassader  Först kopplades också attacken mot USA:s ambassad i libyska Benghazi till filmen men attentatet verkar ha planerats en längre tid. Även i Sverige har muslimer protesterat mot bilden filmen ger av profeten Muhammed.

Nakoula Basseley Nakoula riskerar nu tre års fängelse för att ha brutit mot den villkorliga domen.