Norsk studie visar att många utsätts för sexövergrepp.
Norsk studie visar att många utsätts för sexövergrepp. - Foto: Patrik Lundin / SvD / SCANPIX

En av tio kvinnor har utsatts för sexövergrepp

En norsk studie visar att en av tio kvinnor har blivit utsatta för sexuella övergrepp innan de fyllt 16 år.


Studien

I undersökningen har forskarna definierat övergrepp något bredare än man tidigare gjort genom att inkludera kränkningar som inte omfattar fysisk våld. Därför visar undersökningen högre tal är tidigare undersökningar, skriver Aftenposten.

STUDIE. Enligt en undersökning som har gjorts av Universitetet i Bergen har över hälften av kvinnorna som var med utsatts för sexuella kränkningar, rapporterar Aftenposten.

– Det är ett alarmerande högt tal. Sexuella övergrepp är ett väldigt allvarligt problem, säger pyskologen Iris M Steine vid universitetet.

Stort problem

11,4 procent av kvinnorna uppgav att de haft oönskat sexuellt umgänge innan de fyllt 16 år. 16,3 procent svarade att de haft det efter att de fyllt 16 år.

Hela 24,3 procent av kvinnorna svarade att de hade utsatts för sexuella kränkningar, som blottning eller tvingats att se pornografiskt material, innan de fyllt 16 år.

– Problemet är stort. Detta är något väldigt många barn blir utsatta för, som de går omkring och bär inom sig utan att berätta för någon, säger barnombudet Anne Lindboe, enligt Aftenposten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!