Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu ska Felix, 43, hoppa fallskärm från rymden

På måndagen hoppar Felix Baumgartner från över 36 000 meter - och slår förmodligen fyra världsrekord.
1 av 3

På måndagen hoppar Felix Baumgartner från över 36 000 meter - och slår förmodligen fyra världsrekord.

Red Bull Content Pool

Här är han under ett testhopp.
2 av 3

Här är han under ett testhopp.

Red Bull Content Pool

Kapseln Baumgartner ska färdas upp i stratosfären med.
3 av 3

Kapseln Baumgartner ska färdas upp i stratosfären med.

Red Bull Content Pool

Nyheter | 04/10/2012 15:32

Österrikaren Felix Baumgartner försöker bli historisk. På måndagen den 8 oktober kan han slå fyra världsrekord när han hoppar från stratosfären - 36 576 meter upp i luften.

ROSWELL. Okej, det är bara från gränsen till rymden som österrikiske äventyraren Felix Baumgartner, 43, ska hoppa, men ändå. Från 36 576 meters höjd kommer han att falla fritt mot marken i 1 100 km/h. Efter 30 sekunder beräknas han spränga ljudvallen - men det är bara ett av fyra rekord han kan slå på måndagen. Här är de andra tre:

- Världens högsta bemannade ballongfärd (till 36 567 meter)
- Högsta fria fall (från 36 576 meter)
- Längsta fria fall (5,35 minuter eller mer)

Trots en stark uppbackning av helt ett team som nu förbereder sig som bäst finns det många saker som kan gå fel.

– I det här hoppet måste jag verkligen kunna lita på min utrustning - inte bara under själva hoppet utan från när vi lämnar marken. Om ballongen går sönder innan jag nått 610 meter finns det inte tillräckligt med tid för fallskärmen att vecklas ut helt eller för mig att komma undan. Till och med 1 200 meter upp är det farligt, skriver äventyraren i ett uttalande inför hoppet som Nyheter24 tagit del av.

När Felix Baumgartner hoppar kommer han bära en rymddräkt.

– Vid högre höjder är det både låg syrehalt och lågt tryck, som kan göra mig medvetslös på bara ett par sekunder utan rätt skydd. 

Har hoppat från Turning Torso

Tidigare har Baumgartner bland annat tagit sig över den engelska kanalen med endast en vinge i kolfiber och hoppat från Jesusstatyn i Rio de Janeiro.

Österrikaren gjorde sig ett namn i Sverige 2006 efter ett olovligt hopp från Turning Torso i Malmö, något som rörde upp företaget bakom byggnaden. Nu menar han dock att även många svenskar hört av sig och gett sitt stöd till honom inför måndagens rekordhopp.

Den som innehar världsrekordet för högsta fallskärmshopp är amerikanen Joe Kittinger. Han hoppade från 31 300 meter den 16 augusti 1960.