Svårt att sluta äta choklad? Nu finns det en naturlig förklaring till detta.
Svårt att sluta äta choklad? Nu finns det en naturlig förklaring till detta. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Choklad ger samma känsla som heroin

Råttornas hjärnaktivitet förändrades av M&M-godiset. Enligt forskarna utsöndrar chokladen liknande ämnen som utsöndras vid drogmissbruk.


Forskningen

Studien är gjord på råttor som matats med M&M-choklad. Samtidigt har forskare studerat råttornas hjärnaktivitet, skriver The Atlantic.

Det man upptäckte var att djuren började öka ämnet enkefalin när de åt av chokladen. Enkefalin, släkt med endorfin, är en opium-liknande substans som påverkar hjärnan på liknande sätt som flera drogsubstanser eller bedövningsmedel. Läs mer om enkefalin här.

Tidigare har myten om chokladens hemligheter främst gällt ökad sexlust. Nu visar det sig att detta inte är det enda som stimuleras av godiset - efter en studie som gjorts på råttor finns det nämligen tydliga tecken på att chokladen utsöndrar en drogliknande kick i hjärnan, enligt The Atlantic.

Råttorna, som matades med M&M-godis, slutade inte äta när de fick smak på chokladen.

– Vi fick ta chokladen ifrån dem för att de skulle sluta äta. Det visar att de inte åt chokladen för smakens skull utan för att chokladen startade ett begär som sa till dem att äta mer. Det kan också ses som hjärnas belöningssystem, säger forskaren Alexandra Di Feliceantonio, doktorand vid University of Michigan, till International Science Times.

Genom att studera råttornas hjärnaktivitet kunde man alltså förklara varför många har slut att äta choklad när de väl har börjat. 

– Samma område i hjärnan som vi testade är aktivt när överviktiga människor ser mat och när narkomaner ser läkemedel, enligt Alexandra Di Feliceantonio.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/