Bosnierna till lamt lokalval

- 05/10/2008, 14:47 -

Bosnierna ska utse drygt 3 200 fullmäktigeledamöter och 140 borgmästare.

Tretton år efter krigsslutet gick Bosnien på söndagen till sitt fjärde lokalval i fredstid. De omkring tre miljoner väljarna skulle utse drygt 3 200 fullmäktigeledamöter och 140 borgmästare.

Valdeltagandet troddes bli mycket lågt eftersom valrörelsen i hög grad präglats av nationalistisk retorik och lokala frågor lyst med sin frånvaro.

Sedan kriget 1992-95 består Bosnien av två halvt självständiga enheter: den muslimsk-kroatiska federationen och serbernas Republika Srpska.

Inga tungt vägande prognoser har lagts fram, men Oberoende socialdemokraters allians (SNSD), ledd av den bosnienserbiske ledaren Milorad Dodik, väntades utropa sig till segrare i Republika Srpska.

I landsdelarna med muslimsk majoritet väntades det nationalistiska Partiet för demokratisk handling (SDA) och Partiet för Bosnien-Hercegovina (SBIH), gå segrande fram. SBIH leds av Haris Silajdzic (medlem av Bosniens tremanna presidentråd och tidigare premiärminister).

Sanel Huskic på tankesmedjan ACIPS i Sarajevo trodde att segrare blir de partier som, genom att angripa andra grupper, lyckats övertyga väljarna om att de själva är bäst skickade att värna den egna etniska gruppen. Få kandidater har inför valet talat om konkreta lokala problem eller om landets framtid, sade han till Reuters.

Alla säger de sig stödja en integration i EU men ingen enda talar om hur den ska uppnås.

Reaktionen kommer att bli ett lågt valdeltagande, en trend som vi redan har märkt. I lokalvalet 2004 deltog bara 45 procent av bosnierna.

TT/ Peder Broberg

Skrivet av: