Onsdag 21 Apr
Stockholm

Estelle bordat av israelisk militär

Elva svenskar uppges vara ombord.
1 av 3
Elva svenskar uppges vara ombord. Foto: Ship To Gazas hemsida
"Vi är under attack", sa Dror Feiler i ett pressmeddelande.
2 av 3
"Vi är under attack", sa Dror Feiler i ett pressmeddelande. Foto: Bertil Ericson / SCANPIX
Ännu uppges ingen ha skadats vid attacken.
3 av 3
Ännu uppges ingen ha skadats vid attacken. Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Samtliga passagerare är gripna. Militären avbröt Estelles uppdrag och bogserar nu skeppet till den israeliska hamnen Ashdod. Elva svenskar uppges vara ombord.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är Ship To Gaza

"Ship to Gaza är en svensk partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening, som avser att utrusta, bemanna och segla fartyg med humanitärt bistånd från Europa till Gaza som en del av den internationella fartygskonvojen Frihetsflottan (Freedom Flotilla), i syfte att dels skapa internationell uppmärksamhet kring blockaden av Gaza, dels att förse civilsamhället i Gaza med humanitärt bistånd.", skriver Wikipedia.

Här är en lista med de personer som finns ombord på Estelle.

Det var runt klockan 10.15 på lördagen som organisationen Ship To Gazas skepp Estelle uppges ha bordats av israelisk militär.

– Vi är under attack, säger Dror Feiler som är ombord i ett pressmeddelande.

Skeppet ska ha bordats av fem till sex båtar, varpå maskerade militärer gått ombord och gripit samtliga passagerare. Nu bogseras aktivistbåten till den israeliska hamnstaden Ashdod, skriver Expressen.

"Bordningen genomfördes i enlighet med internationell lag /…/ efter det att alla försök att stoppa fartyget från att nå Gazaremsan hade gjorts, både via direktkontakt och genom diplomatiska kanaler", uppger den israeliska armén.

Elva personer på båten uppges vara svenskar. 

Israel förnekar

Israel bekräftade att deras krigsfartyg befann sig i närheten av Estelle. Däremot förnekade myndigheterna en eventuell attack.

– Den israeliska flottan har försökt att upprätta kontakt med dem, men de har inte svarat och inget mer har hänt, säger en israelisk talesperson enligt AFP.

Senare skrev Israels försvarsmakt (IDF) följande på Twitter:

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/259594418057801728

I samband med attacken kraschade Ship To Gazas hemsida under mystiska omständigheter. På Facebook laddade organisationen därför upp ett videoklipp som uppmanade de som tittade att stå upp för besättningen.

– Om du ser det här klippet så betyder det att kontakten med Estelle har brutits, säger en talesperson för Ship to Gaza i klippet:

Kommentera
Kopiera länk
Dela