Det har gått ett år sedan Ghaddafi dödades. Nu avslöjas de systematiska våldtäkterna som ägde rum under diktatorns palats.
Det har gått ett år sedan Ghaddafi dödades. Nu avslöjas de systematiska våldtäkterna som ägde rum under diktatorns palats. - Foto: Nasser Nasser/AP/Scanpix

Gaddafi våldtog livvakter, pojkar och kollegornas döttrar

Nya uppgifter avslöjar okända detaljer från Gaddafis skräckherravälde. Enligt boken våldtog tyrannen både kvinnor och män för att befästa sin makt.


Våldtog för att visa sin makt

Unga kvinnor låstes in i fuktiga sovrum under Gaddafis palats - men diktatorn våldtog även sina kollegors döttrar och söner.

I boken "Villebråden – I Gaddafis harem" beskrivs bland annat hur tyrannen använde våldtäkter för att visa hans oinskränkta makt.

Det fanns tillfällen då våldtäkterna ägde rum på regimtopparnas söners eller döttrars bröllopsdag.

– Jag ville inte att min respekterade familj skulle falla offer för hans gärningar. Min sons bröllop firade vi hemma hos oss eftersom jag var rädd för hotellens övervakningskameror. Det var bara kvinnor i orkestern och bland de inbjudna, förutom min son. Vi förbjöd mobiltelefoner för att ingen bild skulle läcka ut, berättar översten Mansour Daw enligt Dagens Nyheter.

I boken "Villbråden - I Gaddafis harem" skriver den franska författaren Annick Cojean om Gaddafis sexherravälde, enligt Daily Mail.

Diktatorn hade enligt boken personer över hela Libyen som letade upp unga flickor som blev ledarens sexslavar. En av dessa var Soraya, 22, som fördes bort när hon endast var 15 år gammal. 22-åringen berättar om sextortyren i boken:

"Han sa, var inte rädd. Jag är din pappa. Det är vad du kallar mig, eller hur? Men jag är också din broder och din älskare".

Gaddafi våldtog, misshandlade och kissade på Soraya upprepade gånger under hennes fem år som fånge i tyrannens sexläger. 

Våldtog livvakter och pojkar

Enligt vittnesmål ska Gaddafi ha våldtagit sina sexslavar dagligen. De som inte löd order torterades. 

Diktatorns omskrivna kvinnliga livvakter har också trätt fram för att vittna om övergreppen. När Gaddafi tröttnade på dem "övertog" libyerns söner skyddsvakterna - som enligt krav från diktatorn var tvungna att ha kvar sin oskuld för att få anställning.

Soraya, som egentligen heter någonting annat, berättar också om att hon sett tyrannen förgripa sig på pojkar, skriver Daily Mail.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Höör rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i olycka, Sätofta.", skriver polisen på sin hemsida.

Höjd BNP-siffra från USA

USA:s bruttonationalprodukt (BNP) ökade med 3,4 procent i fjärde kvartalet i fjol, enligt reviderade siffror från USA:s handelsdepartement.

Då är bästa tillfället att söka jobb: ”Konkurrensen minskar”

Att byta jobb kan vara en utmaning, särskilt om man vill byta karriär eller gör premiär på arbetsmarknaden. Men det finns en månad på året som det passar bäst att söka för den som vill maximera sina chanser att få ett nytt jobb.

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

1 timme sedan
Ett insamlingsevent för USA:s president Joe Biden har samlat ihop 25 miljoner dollar, motsvarande drygt 267 miljoner kronor. Det är den största insamlingen någonsin för ett politiskt evenemang, enligt Bidenkampanjen.