ISS i september 2009
1 av 2
ISS i september 2009 - Foto: Nasa
Den nuvarande besättningen ombord ISS, med kapten Suni Williams längst till vänster
2 av 2
Den nuvarande besättningen ombord ISS, med kapten Suni Williams längst till vänster - Foto: Nasa

Få mejl från Nasa - se rymdstation

Rymdstationen ISS cirkulerar långt ovan jorden, och med en ny tjänst kan Nasa nu meddela dig varje gång du har chansen att se den.


ISS
ISS, International Space Station, är en rymdstation ägd av USA, Ryssland, Kanada, Japan och Europa. För USA och Ryssland är den en efterföljare till två tidigare rymdstationer: USA:s Skylab och det tidigare Sovjetunionens, sedermera Rysslands, Mir. ISS är ett internationellt projekt, och kan ses som en symbol för att det kalla kriget - där rymdkapplöpningen spelade en stor roll - är över. Den första sektionen sattes i omloppsbana 1998. Sedan den 2 november 2000 har stationen varit bemannad med minst två besättningsmän, och sedan 29 maj 2009 är ISS normalt bemannad med minst sex personer. För närvarande är Suni Williams kapten över en besättning bestående av Yuri Malenchenko, Akihiko Hoshide, Evgeny Tarelkin, Oleg Novitskiy och Kevin Ford.

Här skulle jag vilja skriva att november är en skitmånad.Jag menar, alla vet att det är så. Men det här är en nyhetstext, och då ska manvara objektiv. Därför måste jag ha en källa till det påståendet så ingen skatro att jag som skribent låter mina åsikter skina igenom. Alltså: November ären skitmånad, detta enligt ett inlägg från 2008 på bloggen Mallas Memoarer.

Man går runt i svettiga varmtröjor som kliar, det regnar ochblir kolsvart innan du ens hunnit äta middag. Då kan det vara skönt att höjablicken och tänka på de män och kvinnor som tar steget längre, som lämnarvardagslivet bakom sig - och åker ut i rymden.

Om du lockas av den tanken så kan du skatta dig lycklig, för- och det är här själva nyheten i den här texten kommer - nu har Nasa släppt entjänst som informerar dig om när rymdstationen ISS passerar där du kan se den. Tjänstenheter Spot the station, och meddelar dig via mejl om ISS syns därifrån du befinner dig.

Mestadels tidiga kvällar eller mornar kan bli aktuella för rymdstationsspottingen,åtminstone enligt Robert Cumming, redaktör och utgivare för tidningen Populär Astronomi.

– Rymdstationen reflekterar solljuset, så man ser den oftastbara de första timmarna efter att solen gått ner eller ett par timmar innan dengår upp, säger han till Nyheter24.

Det största hindret för att svenskar ska kunna se ISS är så här års vädret. Oavsett hur mycket rymdstationen befinner sig över oss kan vi inte se den om regnmolnen hänger i vägen. Men om tillfälle uppstår så är det en ljusstark rörlig liten punkt du ska titta efter, berättar Cumming.

– Den tar ungefär fem minuter på sig att passera över himlavalvet, och settfrån Sverige ligger den alltid lågt på himlen i riktning mot söder. Den här tjänsten är nog inte så hemskt rolig för den som bor iLuleå, där man aldrig riktigt kan se rymdstationen. Men bor man i Göteborg eller Stockholm fungerar den bra.

Robert Cumming gissar att man kan hoppas på åtminstone två tillfällen i månaden med god synlighet - beroende på var man är, vädret och vilken årstid det är. ISS färdas dock inte i en cirkulär bana, utan kan synas jättebra i några dagar för att sedan inte dyka upp alls på veckor. Men oroa dig inte - Nasa kommer åtminstone inte väcka dig om du är morgontrött.

– Man kan välja om man vill få alerts på antingen morgnar eller kvällar, eller både och. Så slipper man bli väckt tidigt på morgonen, betryggar Robert Cumming.

Plötsligt känns november lite lättare.

ISS
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!