Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polis köpte skor till hemlös – hyllas över hela världen

- 30/11/2012, 10:57 -
Den hemlöse mannen vandrade barfota på de iskalla gatorna – då ryckte polisen in.
1 av 2

Den hemlöse mannen vandrade barfota på de iskalla gatorna – då ryckte polisen in.

AP/Scanpix

Facebookinlägget har nu fått nästan en halv miljon likes.
2 av 2

Facebookinlägget har nu fått nästan en halv miljon likes.

FAKSIMIL FRÅN FACEBOOK

En turist förevigade ögonblicket då en polis köpte ett par skor till en hemlös man som gick barfota i vinterkylan. Nu har bilden fått nästan en halv miljon likes och 170 000 delningar.

NEW YORK. Det råder inga tvivel om vem som är veckans polis i New York. 25-åriga Larry DePrimo hyllas som en hjälte i sociala medier efter att ha hjälpt en hemlös man på de vinterfrusna gatorna.

Mannen vandrade barfota på en gata vid Times Square när DePrimo fick syn på honom. 

– Jag hörde att någon skrattade åt den här äldre mannen som varken hade några sockor eller skor. Du kunde se blåsorna på långt håll, säge DePrimo till New York Daily News.

Köpte skor och sockor för 500 kronor

DePrimo frågade mannen om han hade något att värma fötterna med och fick svaret:

– Det är okej, jag har aldrig haft några skor. Men gud välsigne dig, sa mannen innan han vandrade ner för gatan.

Men polisen nöjde sig inte med svaret. Han sprang ikapp och frågade efter mannens skostorlek innan han gav sig av till en närliggande skoaffär där han köpte skor och sockor för drygt 500 kronor. 

 Har fått nästan en halv miljon likes

Sedan gick han ut och överlämnade skorna till den hemlöse mannen och hjälpte honom att sätta på sig dem.

Den hjärtevärmande gärningen förevigades av ett turistpar från Arizona som skickade bilden till New York-polisen. När polisen lade upp bilden på Facebook fick den snabbt stor spridning. I skrivande stund har den delats över 170 000 gånger och fått 480 000 likes.

Efter uppståndelsen lyckades New York-polisen identifiera den godhjärtade polisen som 25-årige Larry DePrimo.

– Det är overkligt, jag hade inte förväntat mig någonting, säger DePrimo som inte visste att han blev fotograferad.

Polisen tonar ned händelsen

DePrimos insats har inte bara fått stor uppmärksamhet i sociala medier. Han har även belönats med manschettknappar av New York-polisen som lovordar hans insats. Men själv är DePrimo ödmjuk.

– Att vara polis handlar om att vara ute och hjälpa människor. I situationer som den här vet du bara vad du måste göra, säger han till New York Daily News.

Även svensk polis stämde in i hyllningskören.

Viktor Adolphson, yttre befäl vid Södermalmspolisen, kan inte minnas att någon Stockholmspolis ska ha gjort något liknande. Men polisen har flera gånger hjälpt hemlösa genom att köra ut mat till härbärgen.

– Det är inte jättevanligt  men jag vet att polisen har sett till att överbliven mat som flera pizzor, mackor och bakverk körts ut till Stockholms stadsmission, säger Adolphson till Nyheter24.