Forskare menar att legaliseringen av medicinsk marijuana och avkriminaliseringen av cannabis i Kalifornien har minskat ungdomsbrotten rejält.
1 av 2
Forskare menar att legaliseringen av medicinsk marijuana och avkriminaliseringen av cannabis i Kalifornien har minskat ungdomsbrotten rejält. - Foto: Ted S. Warren/AP/Scanpix
Visserligen görs fortfarande insatser mot minderåriga som misstänks för cannabisinnehav. Dessa får däremot oftast böta snarare än att dömas till fängelse.
2 av 2
Visserligen görs fortfarande insatser mot minderåriga som misstänks för cannabisinnehav. Dessa får däremot oftast böta snarare än att dömas till fängelse. - Foto: Jae C Hong/AP/Scanpix

Studie: Ungdomsbrott rekordlågt efter avkriminaliseringen

Den nya studien visar på en rejäl minskning av ungdomsbrott mellan 2010 och 2011. Forskarna kopplar förändringen till avkriminaliseringen av cannabis.


Kan utreda grövre brott

Då marijuanainnehav bland minderåriga numera ses som ett mindre lagbrott i Kalifornien, resulterar brottet ofta i böter i stället för fängelse. 

Detta ger både mindre pappersarbete och en sänkt brottsstatistik - vilket gör att polisen kan satsa krutet på grövre kriminalitet. 

KALIFORNIEN. En ny studie visar att rapporterade brott utförda av ungdomar i Kalifornien har sänkts med 20 procent, mellan 2010 och 2011, vilket är ett rekordlågt resultat. 

Forskarna bakom undersökningen kopplar förändringen till avkriminaliseringen av marijuana, skriver Huffington Post.

– Vi har inte sett en så här låg siffra sedan 1970. Vi får nu ett genomsnitt på sju ungdomar per dag, och det har sänkts från 20 per dag, säger polischefen Don Meyer.

Gäller även andra brottskategorier 

Det var inte bara knarkbrott som minskade mellan 2010-2011. Antalet våldsbrott utförda av ungdomar sänktes också med 16 procent. Motsvarande siffra för mord eller dråp var 26 procent. 

Den största förändringen gäller däremot drogrelaterade brott - vilket har minskat med närmare 50 procent bland ungdomar, enligt Huffington Post.


/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!