26 600 fransmän deltog i studien som pågick mellan 1989 och 2005.
1 av 2
26 600 fransmän deltog i studien som pågick mellan 1989 och 2005. - Foto: AP/Scanpix
Kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost kan vara förklaringar till minskningen.
2 av 2
Kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost kan vara förklaringar till minskningen. - Foto: Scanpix

Mysteriet: Fransmän får allt färre spermier

På 16 år har antalet spermier hos franska män minskat med drygt 30 procent. Det visar en ny studie som inte har någon säker förklaring på varför.


FRANKRIKE. En ny studie av 26 600 franska män mellan 1989 och 2005 visar dystra siffror. Fransmännens spermieantal hade minskat med en tredjedel och antalet normalskapta spermier hade även det minskat drastiskt.

Studien är enligt BBC bara en av många de senaste åren som tyder på att antalet spermier hos europeiska män blir allt färre. Tidigare har forskning i bland annat Danmark gjort gällande att danskarnas spermier håller lägre kvalitet och minskar för varje år.

Har fortfarande långt till smärttröskeln

Den nya studien publiceras i Human Reproduction och ger flera anledningar till vad minskningen skulle kunna bero på, men har inget säkert svar. En av teorierna är att kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost påverkar.

Allan Pacey, läkare vid University of Sheffield som specialiserat sig i andrologi, ger dock lugnande besked. 

– Förändringen är från 73,6 till 49,9 miljoner spermier per milliliter. Det är fortfarande inom ramen för vad som är normalt och över den gräns där män kan få problem att skaffa barn, vilken är 15 miljoner spermier per milliliter, säger Pacey enligt BBC.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

1 timme sedan
USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.