Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mysteriet: Fransmän får allt färre spermier

26 600 fransmän deltog i studien som pågick mellan 1989 och 2005.
1 av 2

26 600 fransmän deltog i studien som pågick mellan 1989 och 2005.

AP/Scanpix

Kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost kan vara förklaringar till minskningen.
2 av 2

Kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost kan vara förklaringar till minskningen.

Scanpix

Nyheter | 05/12/2012 21:58

På 16 år har antalet spermier hos franska män minskat med drygt 30 procent. Det visar en ny studie som inte har någon säker förklaring på varför.

FRANKRIKE. En ny studie av 26 600 franska män mellan 1989 och 2005 visar dystra siffror. Fransmännens spermieantal hade minskat med en tredjedel och antalet normalskapta spermier hade även det minskat drastiskt.

Studien är enligt BBC bara en av många de senaste åren som tyder på att antalet spermier hos europeiska män blir allt färre. Tidigare har forskning i bland annat Danmark gjort gällande att danskarnas spermier håller lägre kvalitet och minskar för varje år.

Har fortfarande långt till smärttröskeln

Den nya studien publiceras i Human Reproduction och ger flera anledningar till vad minskningen skulle kunna bero på, men har inget säkert svar. En av teorierna är att kemikalier i den omgivande miljön samt fet kost påverkar.

Allan Pacey, läkare vid University of Sheffield som specialiserat sig i andrologi, ger dock lugnande besked. 

– Förändringen är från 73,6 till 49,9 miljoner spermier per milliliter. Det är fortfarande inom ramen för vad som är normalt och över den gräns där män kan få problem att skaffa barn, vilken är 15 miljoner spermier per milliliter, säger Pacey enligt BBC.