I framtiden ska smartphones kunna utrustas med en slags emotionell intelligens. Åtminstone om ingenjörerna bakom projektet får som de vill.
1 av 2
I framtiden ska smartphones kunna utrustas med en slags emotionell intelligens. Åtminstone om ingenjörerna bakom projektet får som de vill. - Foto: Scanpix
Genom att känna av röstens tonläge ska appen kunna identifiera talarens sinnesstämning.
2 av 2
Genom att känna av röstens tonläge ska appen kunna identifiera talarens sinnesstämning.

Forskare: Snart kan mobiler tolka känslor

Känner av röstens tonläge. Ingenjörerna bakom projektet menar att det inte spelar någon roll vad som sägs - utan snarare hur man säger det.


Läs mer om projektet

Projektet drivs av ingenjörer vid University of Rochester i New York.

Läs mer om satsningen här.

ROCHESTER. På University of Rochester i New York har ingenjörer utvecklat en mobilapplikation med en slags emotionell intelligens. 

Genom att känna av olika tonlägen tolkar mobilen den talande personens sinnesstämning på olika sätt. I tester fick prototypen rätt fyra av fem tillfällen, skriver Gizmag.

– Vi använde inspelade skådespelare som läste vilket datum det var - det spelar egentligen ingen roll vad de säger, det är hur det sägs som vi är intresserade av, säger professorn Wendi Heinzelman.

Sex olika stadier 

Mobilappen känner av en av sex olika emotionella stadier beroende på röstens tonläge. Med hjälp av tolv stycken mätverktyg avgör applikationen vilken kategori som rösten tillhör. 

– Det är enkelt att föreställa sig en mer komplex app som kan använda tekniken till allt ifrån att justera mobilskärmens färger till att spela musik efter användarens humör, säger Heinzelman.

Går man ännu längre skulle en mer komplex och utvecklad app troligtvis kunna kombineras med andra komplexa tekniker. Robotar, som redan nu lär sig tala, är ett exempel på högutvecklade tekniker som skulle kunna utrustas med applikationens emotionella intelligens. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Näringslivets känga till regeringen: Sluta snåla

Trots AI: Färre studenter fast för fusk

För andra året i följd minskar antalet studenter som stängs av eller varnas för fusk. Farhågorna om att AI-verktyg skulle leda till ökat fusk har alltså ännu inte besannats.

"Stöd" för Putin att ta nya riskabla beslut

Ett falskt valresultat ska visa att Vladimir Putin har haft rätt hela tiden. Och det öppnar för nya drastiska beslut. För att bryta ned Ukrainas försvar antas många nya ryssar behöva kallas in till invasionsstyrkorna.

Blinken till Mellanöstern för Gazasamtal

USA:s utrikesminister Antony Blinken reser till Saudiarabien och Egypten denna vecka för att diskutera ansträngningarna att få till en vapenvila samt öka hjälpsändningar i Gaza, uppger amerikanska UD.

Mest nedåt på Asienbörser

Ledande börsindex hade backat generellt i Asien efter omkring en halv dags handel på tisdagen, även om japanska index hade tagit igen lite av tidigare tapp efter beskedet om att den japanska centralbanken höjer räntan för första gången på 17 år.

Ny studie om övergrepp förvånade forskare

Att utsättas för olika typer av övergrepp i barndomen ger en stark ökad risk för psykiatriska diagnoser senare i livet. Det bekräftas i en stor studie av svenska tvillingar.