Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sveriges mat – tredje dyrast i Europa

Mat och sprit är betydligt dyrare i Sverige än i de flesta EU-länder.
1 av 2

Mat och sprit är betydligt dyrare i Sverige än i de flesta EU-länder.

Scanpix

Det är särskilt frukt och grönt som är dyrt i Sverige.
2 av 2

Det är särskilt frukt och grönt som är dyrt i Sverige.

HOLMBERG, HASSE/Scanpix

Nyheter | 12/12/2012 19:40

Ska du köpa mat och alkohol i Sverige kan du räkna med att priserna är bland de högsta i Europa.

EUROPA. Mat i Sverige är i genomsnitt 20 procent dyrare än genomsnittet i EU. Det ger en tredjeplats på listan över EU-länder som har dyrast mat, visar ny statistik från Eurostat och Statistiska centralbyrån.

Det är framför allt frukt och grönsaker som är dyrt i Sverige medan fisk-, mjölk- och ostpriserna är mer genomsnittliga. De enda länderna som har dyrare mat är Norge och Danmark som har 64 respektive 36 procent dyrare mat än snittet.

Sverige i topp även när det gäller alkohol

Billigast mat finns i Bulgarien, Rumänien och Polen där priserna ligger 30 procent under genomsnittet för samtliga EU-länder.

De nordiska länderna ligger högt på listan även när det kommer till alkohol. Norge är dyrast med 166 procent över EU-snittet. Sverige kommer fyra med 157 procent. Billigast är alkoholen i Rumänien och Bulgarien där priserna ligger 30 procent under genomsnittet.