Hundratals flyr till serbiskt berg – för att undkomma domedagen

Den 21 december går jorden under, enligt mayaindianernas kalender. Det har gjort att hundratals vallfärdat till det serbiska berget Rtanj som sägs rädda alla som befinner sig i närheten. "På en dag försökte 500 personer att boka rum här", säger en hotellchef.


21 december

Att jorden ska gå under den 21 december har vi kunnat läsa och se i hundratals böcker och filmer de senaste åren. Allt har sin grund i att mayaindianernas berömda 5 125 år gamla kalender då sägs ta slut.

Nasa har dock försäkrat att ingenting tyder på att jorden skulle gå under på fredagen. Och enligt experter tar kalendern inte alls slut den 21 december. Det har endast räknats tillräckligt långt på en räknecykel och den 21 december börjar kalendern om från början. För första gången någonsin fullbordas en stor årscykel i kalendern som kallas baktun 13. Den 22 december börjar baktun 14.

Här kan du läsa mer.

SERBIEN. Somliga säger att mayaindianernas 5 125 år gamla kalender tar slut den 21 december och att jordens undergång då är kommen. Somliga säger att mayakalendern inte alls tar slut och att datumet för domedagen bara är en skröna.

Hur som helst så kommer vi vara många som vaknar den 21 december med åtminstone några få, små fjärilar i magen. 

Hotellen är fullbokade sedan länge

Men det finns de som tar den 21 december på största allvar. Hundratals människor har till exempel tagit ledigt från sina arbeten och rest till det serbiska berget Rtanj. Det 1 500 meter höga berget har länge varit mytomspunnet och ska enligt de som vallfärdat till berget rädda alla som är i närheten när domedagen är kommen.

Om du planerar att resa till platsen får du dock ta med tältet. Hotellen i trakten är fullbokade sedan länge.

– På en dag försökte 500 personer att boka rum här. De vill ta med sig hela släkten, säger hotellchefen Obrad Blecic till The Telegraph.

Sägs vara världens centrum

Enligt en gammal saga döljer det pyramidformade berget en pyramid som byggdes av utomjordingar för tusentals år sedan. Den brittiske science fiction-författaren Arthur C Clarke ska ha kallet Rtanj för världens centrum och menat att berget har en speciell energi.

Trots att Nasa gått ut och försäkrat att jorden inte alls går under den 21 december vittnar flera rapporter från hela världen om människors rädsla. I Kina och Ryssland har stearinljusförsäljningen ökat drastiskt och i USA säljs överlevnadskit som glass i solsken. 

I Frankrike hävdar flera personer att ett berg i Pyrenéerna kommer vara det enda som står kvar på jorden efter 21 december. 

Här är ett klipp från det franska berget där folk slagit läger:


Här förklarar Nasa varför du kan vara lugn på fredag: 


/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Teknikbolagen sänkte Wall Street

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

1 timme sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

2 timmar sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

2 timmar sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.