Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tandläkare sparkade anställd för att hon var "för sexig" – får rätt

- 23/12/2012, 14:46 -
Mannen kunde inte fortsätta arbeta med assistenen eftersom hon var "för het".
1 av 2

Mannen kunde inte fortsätta arbeta med assistenen eftersom hon var "för het".

SCANPIX SWEDEN

Nu får han rätt av en domstol.
2 av 2

Nu får han rätt av en domstol.

Scanpix

Tandläkaren sparkade sin kvinnliga assistent för att hon var "emotståndlig". Nu får han rätt av en domstol i Iowa.

IOWA. Kvinnan hade varit anställd som assistent hos tandläkaren i tio år och skött sitt arbete utmärkt. Men när hon kom till jobbet en morgon år 2009 fick hon chockbeskedet.

"Du har fått sparken – jag är för attraherad av dig".

Mannen hade då upprepade gånger kommenterat kvinnans, enligt honom, allt för avslöjande kläder samt skickat flera sms där han bland annat frågade hur ofta hon fick orgasm.

Frun krävde att han sparkade kvinnan

Han har enligt Toronto Sun även jämfört assistentens, enligt honom, lugna sexliv med att "ha en Lamborghini i garaget men aldrig köra den". 

När tandläkarens hustru fick syn på textmeddelandena krävde hon att assistenen skulle avskedas.

Assistenen stämde mannen för könsdiskriminering och hävdade att hon aldrig skulle fått sparken om hon var man. Tingsrätten dömde till hennes fördel och ett av bevisen var en konversation hennes pojkvän haft med arbetsgivaren

Får rätt i en högre instans

När pojkvännen konfronterade tandläkaren svarade han att ingenting har hänt men att han fruktar att han kommer att ha en affär med kvinnan om han inte sparkar henne.

Tandläkaren överklagade dock tingsrättens dom och får nu rätt i en högre instans. Rätten anser inte att han gjort sig skyldig till könsdiskriminering eftersom han ersatt kvinnan med en annan kvinna. Rätten anser även att fallet handlar om "individuella känslor och uttryck som avser en särskild person".