Torsdag 26 Maj
Stockholm

Hästkött funnet i burgare – miljoner återkallas

Mataffären Tesco har sålt en stor del av burgarna som innehöll hästkött.
Mataffären Tesco har sålt en stor del av burgarna som innehöll hästkött. Foto: Sang Tan/Leif R Jansson/AP/Scanpix

En fabrik på Irland har stängt av all produktion sedan hästkött hittats i hamburgare. Köttet har sålts i mataffärer över hela Storbritannien och nu får fabriken hård kritik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

STORBRITANNIEN. Upp till tio miljoner hamburgare har återkallats från mataffärer runt om i Storbritannien i veckan. Det efter att häst-DNA hittats i en stor andel av köttet, vissa hamburgare innehöll så mycket som 29 procent hästkött.

Nyheten om hästburgarna har fått tusentals att rasa mot fabriken och matkedjor som anklagas för att ha dålig kontroll. Alan Reilly, chef för Food Safety Authority i Irland (FSAI) förklarar att köttet inte är farligt, men att många tagit illa vid sig.

– I Irland är det inte en del av vår kultur att äta häst och därför förväntar vi oss inte att få det i en burgare, säger han till BBC.

Kan inte förklara hur det gått till

Utöver hästköttet i burgarna har FSAI hittat griskött i 21 av 31 andra testade köttprodukter. Något som är oacceptabelt enligt Reilly.

– Det finns en rimlig förklaring till att det finns gris-DNA i de här produkterna eftersom griskött och annat kött går igenom samma process i fabriken. Men det finns i nuläget ingen förklaring till att vi hittat häst-DNA i produkter från fabriker som inte ens har hästkött i produktionsprocessen, säger han till BBC.

Kommentera
Kopiera länk
Dela