Amerikan går på shoppingrunda – med automatvapen

Bilder på en man som shoppar med ett automatvapen på ryggen har blivit en viral succé och spätt på vapendebatten i USA.


Fler vill ha vapen

Skolmassakern i Newton har fått vapenförsäljningen i USA att öka drastiskt. Förklaringen? Många amerikaner fruktar att vapenlagarna ska bli strängare och vill passa på medan de kan. 

I Virginia var det 40 procent fler ansökningar än vanligt och rekord har slagits även i Colorado. Enligt CNN är efterfrågan på vapen en effekt av vapendebatten efter skolmassakern.

UTAH. Kunderna i klädbutiken i Utah trodde inte sina ögon. Mitt bland dem gick en 22-årig man runt med en AK14 på ryggen och en pistol av märket Glock i ett hölster. 

En kvinna fotograferade mannen och bilden blev snabbt en del av den infekterade vapendebatten som pågår i USA efter skolskjutningen på Sandy Hook i Newtown. 

Ville visa att vapen är ofarliga

Flera tidningar uppmärksammade bilden och Salt Lake Tribune lyckades få tag i den 22-årige mannen som förklarade att han bar vapen för att skydda barn och andra från "kriminella, karteller, knarkkungar och andra onda män".

Han berättade även att han ville visa att vapen inte är farliga så länge de används av laglydiga medborgare.

– Jag kände inga negativa vibbar från någon. Jag tycker att det gick förvånansvärt bra, säger mannen till Salt Lake Tribune.

Spär på vapendebatten i  USA

Kvinnan som tog bilden förklarar dock att en säljare vägrade hjälpa 22-åringen och att kunderna ville därifrån.

– Jag tycker att han var en stor idiot. Man behöver inte göra något sådant oavsett om man är emot några eventuella förbud, säger hon till Salt Lakt Tribune.

38 stycken sköts under söndagen

Debatten om vapenlagarna i USA:s delstater har varit både stor och uppretad efter skolmassakern i Newton där 20-årige Adam Lanza mördade 27 barn och vuxna. President Barack Obama har öppnat för strängare vapenlagar och kontroller vilket irriterat en stor del av befolkningen.

Under söndagen var det Gun appreciation day i USA. En dag till för att uppmärksamma, hylla och värna om rätten att bära vapen. Men firandet fick en bitter eftersmak då minst 38 personer blev skjutna runt om i landet. 

Se ett nyhetsinslag om händelsen här:

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!