Hjärnskadade är inte så skadade som man tidigare trott.
Hjärnskadade är inte så skadade som man tidigare trott. - Foto: ap

Patient i koma kommunicerade

I 12 år låg han till synes onåbar. Men nu tror forskare att mannen i koma har kommunicerat med dem och berättat att han inte har ont.


Functional magnetic resonance imaging (fMRI)

Scannertekniken är en japansk uppfinning av Seiji Ogawa. 

Genom att mäta skillnaden mellan syrerikt och syrefattigt blod kan man få detaljerade färgbilder av hjärnan – ner på millimeternivå. 

Sedan 1990-talet har tekniken ökat i popularitet eftersom den inte kräver strålning eller andra potentiellt skadliga ingrepp. 

Tekniken har tidigare använts, främst inom forskningen. 

STORBRITANNIEN. Läkare trodde inte att mannen var medveten om någonting. I 12 år har Scott Routley legat i ett onåbart tillstånd sedan en bilkrock. 

Nu visar det sig forskare lyckats kommunicera med mannen som säger att "han inte har ont". 

Det är en så kallad fMRI-scanner som möjliggjort upptäckten genom att mäta hjärnaktiviteten i olika delar av hjärnan.

Undersökningen går till på så vis att forskarna ber patienten att föreställa sig en viss sak. Till exempel att de spelar tennis. Sedan ber de patienten att föreställa sig tennisspelandet när patienten håller med forskarnas påstående, skriver BBC 

Forskarna är övertygade att Routley vet vem han är och vad som händer omkring honom. Detta ställer den obehagliga följdfrågan om hur många patienter som varit medvetna när man tagit beslutet att stänga av de apparater som håller patienten vid liv.

Adrian Owen som leder forskningslaget vill se en framtid där den nya tekniken får en fast bas inom sjukvården. I kristallkulan ser han en sjukvård där komapatienter exempelvis kan välja sin underhållning, skriver io9.com.  

Det är viktigt att poängtera att det finns olika grader av hjärnskador och att alla komapatienter inte kan hjälpas av den nya tekniken. 

Hur en kvinnlig orgasm ser ut i hjärnan med fMRI-scanning.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!