Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Patient i koma kommunicerade

Hjärnskadade är inte så skadade som man tidigare trott.

Hjärnskadade är inte så skadade som man tidigare trott.

ap

Nyheter | 23/01/2013 17:16

I 12 år låg han till synes onåbar. Men nu tror forskare att mannen i koma har kommunicerat med dem och berättat att han inte har ont.

STORBRITANNIEN. Läkare trodde inte att mannen var medveten om någonting. I 12 år har Scott Routley legat i ett onåbart tillstånd sedan en bilkrock. 

Nu visar det sig forskare lyckats kommunicera med mannen som säger att "han inte har ont". 

Det är en så kallad fMRI-scanner som möjliggjort upptäckten genom att mäta hjärnaktiviteten i olika delar av hjärnan.

Undersökningen går till på så vis att forskarna ber patienten att föreställa sig en viss sak. Till exempel att de spelar tennis. Sedan ber de patienten att föreställa sig tennisspelandet när patienten håller med forskarnas påstående, skriver BBC 

Forskarna är övertygade att Routley vet vem han är och vad som händer omkring honom. Detta ställer den obehagliga följdfrågan om hur många patienter som varit medvetna när man tagit beslutet att stänga av de apparater som håller patienten vid liv.

Adrian Owen som leder forskningslaget vill se en framtid där den nya tekniken får en fast bas inom sjukvården. I kristallkulan ser han en sjukvård där komapatienter exempelvis kan välja sin underhållning, skriver io9.com.  

Det är viktigt att poängtera att det finns olika grader av hjärnskador och att alla komapatienter inte kan hjälpas av den nya tekniken. 

Hur en kvinnlig orgasm ser ut i hjärnan med fMRI-scanning.