Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lilla landet Antigua hissar piratflagg

Den lilla önationen brusar upp.

Den lilla önationen brusar upp.

AP

Nyheter | 25/01/2013 17:28

Antiguas regering ger sig ut på de stormande haven under piratflagg. De ska sälja amerikansk musik, film och mjukvara. Till upphovsrättshållarna kommer de inte betala ett öre.

ANTIGUA. Efter att USA blockerat Antiguas onlinecasinon anmälde landet förfarandet till World trade organization (WTO). Organisationen gick på Antiguas linje och menade att USA bröt mot deras frihandelsavtal. 

Amerikanerna vidhöll ändå sin blockering av en industi som såg sig sjunka mot nollpunkten. 

År 2007 slog därför WTO fast att det lilla landet skulle få rätten att utnyttja copyrightskyddat amerikanskt material, till ett värde av 135,5 miljoner årligen. 

Nu funderar det lilla landet på att använda dessa pengar till att starta upp en hemsida som säljer materialet utan att kompensera USA. En möjlighet är att användare får betala en låg månadsavgift för att få tillgång till en uppsjö av upphovsrättsskyddat material. 

Landets advokat Mark Mendel poängterar att det inte handlar om piratverksamhet eftersom att landet fått tillåtelse av WTO att inte bry sig om copyrightskyddet.

– Det finns ingen i världen som kan stoppa oss från att göra detta, säger Mendel till torrentfreak. 

Nu återstår ett klartecken från WTO om att copyrightpengarna kan användas på detta vis. När landet försökte lyfta frågan nu i Januari stretade USA emot. USA hotar också med handelssanktioner om den genomarbetade planen blir verklighet.