Byxförbudet har i praktiken inte gällt sedan tidigt 1900-tal.
1 av 2
Byxförbudet har i praktiken inte gällt sedan tidigt 1900-tal. - Foto: AP/Scanpix
Nu väljer Frankrike att radera ut lagen helt och hållet.
2 av 2
Nu väljer Frankrike att radera ut lagen helt och hållet. - Foto: AP/Scanpix

Fritt fram för kvinnor i Paris att bära byxor

I hundratals år har det varit förbjudet för kvinnor i Paris att bära långbyxor. Nu har lagen äntligen skrotats. "Lagen hör hemma på ett museum", säger Frankrikes jämställdhetsminister.


Konstiga lagar

- På Samoa är det ett brott att glömma sin frus födelsedag.
- Det är olagligt att dö i parlamentsbyggnaden i Storbritannien. Eftersom det är ett kungligt palats har den döde tekniskt sett rätt till en statsbegravning.
- I Ohio, USA är det olagligt att göra en fisk berusad.
- Fram till 2002 hade brasilianska män tio dagar på sig att upphäva sitt äktenskap om det visade sig att frun inte var oskuld.
- I Frankrike är det olagligt att döpa grisar till Napoleon.

Källor: SvDMetroThe Telegraph.

PARIS. Lagen skrevs 1799 och klargjorde att kvinnor som vill klä sig "som män" måste erhålla ett särskilt tillstånd av polisen. Annars kunde de straffas med böter eller i värsta fall någon dag i häktet.

År 1892 kände staten att lagen var lite väl hård och ändrade den så att kvinnor som höll i tyglarna till en häst fick bära långbyxor

17 år senare slog den franska staten ytterligare ett slag för kvinnors rättigheter när man utökade byxtillståndet till att även gälla kvinnor som cyklar eller leder en cykel.

Skrotas en gång för alla

Sedan 1946 har lagen i princip varit helt tandlös eftersom en ny lagstiftning om lika rättigheter för män och kvinnor infördes i den franska konstitutionen. 

Men nu väljer alltså regeringen att ta bort den gamla lagen en gång för alla.

– Den hör hemma på ett museum, säger Frankrikes jämställdhetsminister Najat Vallaud-Belkacem, till The Mirror.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.