Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arbetsförmedlingen expanderar till Etiopien

- 09/02/2013, 12:19 -
Kontoret i Addis Abeba ska hjälpa framtida immigranter att komma in i arbetslivet.

Kontoret i Addis Abeba ska hjälpa framtida immigranter att komma in i arbetslivet.

Bertil Ericson / SCANPIX

Kartlägger yrkes- och utbildningsbakgrund. Kontoret i Addis Abeba ska förbereda personer som väntar på att emigrera, men ännu inte kommit hit, på den svenska arbetsmarknaden.

ADDIS ABEBA. Arbetsförmedlingen ska inleda ett pilotprojekt där arbetsförmedlare ska förbereda framtida immigranter i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Syftet är att hjälpa invandrarna med att snabbare ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

 – Vi vill framför allt informera de här individerna att när de kommer till Sverige kan de få hjälp av Arbetsförmedlingen, och att vi kan bidra med insatser under två år på heltid, säger Mattias Wahlsten, samordnare för etableringsfrågor på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio.

Arbetet kommer bland annat att innefatta kartläggning av yrke, utbildningsbakgrund, betyg samt en undersökning om vilka kurser i Sverige som kan passa. 

– Jag tror att vi på ett värdefullt sätt kan bidra med den här typen av insats, inte minst för individen men också för vår egen förberedelse, förklarar Wahlsten.