Kontoret i Addis Abeba ska hjälpa framtida immigranter att komma in i arbetslivet.
Kontoret i Addis Abeba ska hjälpa framtida immigranter att komma in i arbetslivet. - Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Arbetsförmedlingen expanderar till Etiopien

Kartlägger yrkes- och utbildningsbakgrund. Kontoret i Addis Abeba ska förbereda personer som väntar på att emigrera, men ännu inte kommit hit, på den svenska arbetsmarknaden.


Främst somalier

Det är främst somalier, som ordnat med uppehållstillstånd hos den svenska ambassaden, som väntar i Addis Abeba. 

Enligt Sveriges Radio har cirka 4 000 somalier beviljats uppehållstillstånd till Sverige som anhöriginvandrare det senaste året. 

3 000 av dessa har inte anlänt ännu - och en majoritet av dessa uppges finnas på plats i Etiopien.

ADDIS ABEBA. Arbetsförmedlingen ska inleda ett pilotprojekt där arbetsförmedlare ska förbereda framtida immigranter i Etiopiens huvudstad Addis Abeba. Syftet är att hjälpa invandrarna med att snabbare ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

 – Vi vill framför allt informera de här individerna att när de kommer till Sverige kan de få hjälp av Arbetsförmedlingen, och att vi kan bidra med insatser under två år på heltid, säger Mattias Wahlsten, samordnare för etableringsfrågor på Arbetsförmedlingen, till Sveriges Radio.

Arbetet kommer bland annat att innefatta kartläggning av yrke, utbildningsbakgrund, betyg samt en undersökning om vilka kurser i Sverige som kan passa. 

– Jag tror att vi på ett värdefullt sätt kan bidra med den här typen av insats, inte minst för individen men också för vår egen förberedelse, förklarar Wahlsten.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!