Textar du från andra sidan?
Textar du från andra sidan? - Foto: Scanpix / AP

Sömn-sms ett växande problem

Vi skickar så många textmeddelanden att vissa har börjat sms:a i sömnen. Ett problem, enligt en forskare i Australien.


Motverka "sömn-sms"

Dra ner på ditt textande så att inte vanan följer med dig in i sömnen. Går inte detta så se till att ha telefonen på ljudlös eller långt ifrån dig. 

Försök att inte stressa för mycket. Det är lättare sagt än gjort men kan hålla din sömnyra kropp borta ifrån tangenterna. 


Det är när du nannar kudde som det händer: Telefonen plingar till, reflexartat sträcker du dig efter mobilen och knapprar för glatta livet. Fenomenet kallas "sleep texting".

Det vanligaste är att sms-verksamheten sker i stadiet mellan sömn och vaket tillstånd. Men människor som legat i djup sömn har också drabbats. 

Sömnspecialistervärlden över har börjat uppmärksamma problemet. David Cunnington som jobbar på  ett sömncenter i Australien är en av dem:

– Eftersom det är så enkeltatt ta emot email hela tiden så blir det svårare för oss att separera våraliv från vaket till sovande tillstånd, säger Cunnington till Associated press.

I Sverige skickar ungdomar i regel cirka 100 sms dagligen, en siffra som hela tiden ökar. Många svenskar löper därmed risk att den intensiva kommunikationsformen följer med in i drömmarnas land. 

Komplicerade livspussel är en annan faktor som påverkar och för de drabbade kan sömn-sms bli väldigt pinsamma. 

Professor Elizabeth Dowdell på Villanovauniversitetet i USA är oroad:

– Det kan bli opassande. Exkan råka kontakta varandra och skriva ”Jag saknar dig” eller ”Jag vill se dig”.När de vaknar upp har de sedan inget minne av det inträffande, säger professorntill CBS.

 

/
SMS
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!